Kupnja tablet računala

Precizno ”dizajniran” natječaj: MUP bi nadzirao samo s tabletom od Samsunga?

Danko Radaljac

Da ne bi bilo zabune što MUP-ovi ljude žele vidi se u minimalnim tehničkim uvjetima gdje je naveden S-Pen, sustav svjetlosne olovke kojeg na svojim uređajima koristi isključivo Samsung



ZAGREB » Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je javni natječaj za nabavku deset tablet računala, koji se nabavljaju za Službu za sigurnost cestovnog prometa. No, zanimljivo je da su tehnički uvjeti u natječaju takvi da samo jedan proizvođač tableta uopće dolazi u obzir za nabavu.


  Naime, minimalni tehnički uvjeti u dlaku odgovaraju tabletu Samsung Galaxy Tab3, i to onom s ekranom veličine 10,1 inča. Na prvi upit MUP-u dobili smo odgovor kako je »Ministarstvo unutarnjih poslova iznijelo je minimalan tehnički zahtjev za tablet računala što znači da tehnički odgovara i svaki ponuđeni tablet s boljim procesorom«. Procesor koji je naveden u specifikacijama je Intel Atom Processor Z2560, i zbilja postoje i bolji procesori od tog za tablete. No, u MUP-u nisu objasnili drugu stvar, a to je da ostale tehničke uvjete, a radi se primjerice o 16 GB interne memorije, kao i dvostrukom foto-aparatu, s 3,15 megapiksela na stražnjoj i 1,3 na prednjoj strani, u dlaku su isti kao tehničke specifikacije spomenutog Samsungovog tableta.


  A da ne bi bilo zabune što MUP-ovi ljude žele, pobrinula se jedna posebna stavka u tehničkim specifikacijama. Naime, među minimalnim tehničkim uvjetima naveden je S-Pen, sustav svjetlosne olovke kojom se olakšano piše po ekranu tableta. S-Pen je sustav kojeg na svojim uređajima koristi – isključivo Samsung i to jer ima zaštićen patent. Istovremeno, postoje i druge svjetlosne olovke na tržištu i to prije svega za tablete koji su softverski na operativnom sustavu Windows, a ne Android (na kojem su spomenuti Samsung tableti). Da su htjeli širinu potencijalnih ponuda za tablete, u MUP-u su trebali staviti u tehničke specifikacije samo »svjetlosna olovka«, »digitizer« (kako je anglizirani naziv tog instrumenta), ili u najmanju ruku »Wacom digitizer«, jer taj uređaj pokriva čitavo tržište Windows baziranih tableta. No, očigledno iz nekog razloga za Službu za sigurnost cestovnog prometa žele nabaviti baš Samsung tablet, tako da se čak i traži operativni sustav Android 4.2. Na drugi upit Novog lista, gdje smo naveli da nas ne zanimaju razlike u procesorima, već zašto su sve specifikacije točno takve da se može nabaviti samo Samsung Galaxy Tab3 uređaj, do zaključenja ovog broja MUP nije odgovorio.




  Inače, za ovu javnu nabavu u Ministarstvu unutarnjih poslova predvidjeli su 64.000 kuna bez poreza na dodanu vrijednost. To bi značilo da se predviđa potrošiti do 6.400 kuna na pojedini primjerak, a kako su cijene tableta ipak niže od te (čak i skuplji Samsung modeli od Tab3 su ispod te cijene, kao i najnoviji iPad), moguće da se željelo prikazati pametno poslovanje, kad nabavna cijena bude dosta ispod predviđene. Natječaj je otvoren do 7. kolovoza ove godine, a već su dva potencijalna ponuđača preuzela dokumentaciju iz natječaja.