Dvije pravobranieljice oglasile su o protuustavnosti referendumskog pitanja

Pravobraniteljice: Referendumsko pitanje je protuustavno

Tihomir Ponoš

"Odredba u Ustavu kojim bi se brak definirao kao zajednica žene i muškarca, predstavljala bi dovođenje izvanbračnih i istospolnih zajednica u nepovoljniji položaj", navode pravobraniteljice Lora Vidović i Višnja Ljubičić



Pučka pravobraniteljica Lora Vidović i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić smatraju da je referendumsko pitanje protuustavno.


U zajedničkom priopćenju navode da je pitanje o ustavnom definiranju braka kao životne zajednice žene i muškarca protivno članku 14. Ustava kojim se zabranjuje diskriminacija. Pitanje je protivno i članku 3. Ustava kojim je propisano da je jednakost (nacionalna ravnopravnost, ravnopravnost spolova i poštivanje prava čovjeka) jedna od najviših vrednota ustavnog poretka i temelj za tumačenje Ustava. “Odredba u Ustavu kojim bi se brak definirao kao zajednica žene i muškarca, predstavljala bi dovođenje izvanbračnih i istospolnih zajednica u nepovoljniji položaj”, navode pravobraniteljice. 


Pravobraniteljice naglašavaju važnost pravnog uređenje referenduma i traže da se u predstojećim promjenama Ustava predvidi i kako se odredbe Ustava, prvenstveno one koje se odnose na ljudska i manjinska prava, ne mogu mijenjati referendumom. Također traže i propisivanje postupovnih pravila za promjenu Ustava kad o toj promjeni neposredno odlučuje narod, a činjenica da taj postupak trenutačno nije uređen ni Ustavom niti zakonom je “ozbiljan propust kojeg treba št skorije ispraviti”, zaključuju pučka pravobraniteljica i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.