Iskorak

Pravnici i novinari zajedno za slobodu govora

Boris Pavelić



Od četvrtka navečer, svaki novinar u Hrvatskoj može nazvati predsjednika Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Sašu Lekovića i za nekoliko minuta dobiti odvjetnika koji će njegova profesionalna prava besplatno štititi na sudu ili u sporu s upravom i urednicima medija.


Omogućio je to Centar za zaštitu slobode izražavanja, predstavljen u četvrtak navečer u Zagrebu, koji su osnovali HND, profesori pravnih fakulteta u Zagrebu i Rijeci, te odvjetnici specijalizirani za medijsko pravo.



Centar je zamišljen kao brz i učinkovit mehanizam: novinar u problemu nazove HND, njegova predsjednika ili ured odvjetnika, i zaštita počinje odmah; telefonski brojevi HND-a su na internet stranici društva. Pravnici, kojih je zasad 24, organizirat će stalna dežurstva koja će uskoro biti objavljena na internet stranici HND-a s telefonskim brojevima i e-mailovima odvjetničkih ureda. Uz Alaburić i Havkića, u projektu su zasad odvjetnici Vanja Jurić, Vedran Kologranić, Natalija Labavić, Davor Lazić, Katarina Oguić, Vedran Skočibušić i Ivan Sumić, te još deset odvjetničkih vježbenika i pet studenata prava.





Besplatna pravna zaštita novinara neće biti jedini posao centra, premda će biti među najvažnijima. Kako je na predstavljanju centra objasnio Emil Havkić, ugledni odvjetnik s iskustvom u obranama novinara pred sudom, centar će i educirati i informirati novinare o njihovim pravima i obvezama te pravilima profesije i relevantnoj sudskoj praksi. Sudeći po najavama pokretača, centar je zamišljen s ambicijom da, u sklopu HND-a, preraste u središnje mjesto zaštite i usavršavanja novinara i novinarske profesije.


Na poticaj predsjednika HND-a Saše Lekovića, projekt centra osmislile su odvjetnica Vesna Alaburić, ugledna stručnjakinja za medijsko pravo, i asistentica na katedri za građansko pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Iva Kuštrak Managić, koja će koordinirati centrom. Besplatno zastupanje novinara u sudskim postupcima pokrenutim zbog njihovih priloga prva je zadaća navedena u projektu centra, objavljenon na internetskoj stranici HND-a. Mnogo je više prostora posvećeno zaštiti koju centar kani pružati novinarima u sporovima s njihovim redakcijama. Tako će, primjerice, centar novinare štititi kada ih mediji kažnjavaju zbog izraženog mišljenja, kada im brane da izraze mišljenje, kada novinar odbije nalog pripremiti neprofesionalni prilog, kada je prilog izmijenjen bez autorova znanja, ili kada urednik neosnovano odbije temu od javnog interesa. Centar kani i pomagati novinarima čiji je medij tužen zbog njihova priloga, te kada tijela javne vlasti uskraćuju informacije.


Predstavljajući centar, odvjetnica Vesna Alaburić naglasila je kako će se baviti i »odnosima medija s privatnim vlasnicima koji žele utjecati na sadržaj«. »Vlada nema pravo utjecati na medije u svom vlasništvu, ili ga ima samo u skladu s propisima«, podsjetila je Alaburić dodajući kako je javnost toga uglavnom svjesna. No privatni vlasnik, naglašava, nema veća prava od države: »On ne može obavljati posao nakladnika, urednika ili novinara. Privatnome vlasniku medija pripadaju samo prava iz osnivačkog akta nakladnika«, kaže Alaburić.