Prijetnje novinarima

Poziv na ubojstvo “nije ozbiljna prijetnja smrću”. Uostalom, on je pijani branitelj

Boris Pavelić

foto: Eglin Air Force Base

foto: Eglin Air Force Base

Također, tužiteljica je zaključila kako Perkovićeva rečenica - "ove novinare Indexa treba ubijati" - "ne predstavlja ozbiljnu prijetnju drugome smrću, teškim tjelesnim ozljeđivanjem, otmicom ili oduzimanjem slobode niti nanošenjem zla na neki od alternativno navedenih načina”.



Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Splitu odbacilo je kaznenu prijavu protiv Stipe Perkovića – Tabaka koji je na facebooku napisao da “ove novinare Indexa treba ubijati”, jer je zamjenica splitskog tužitelja Jelena Maraš zaključila kako “formulacija sadržana u predmetnom komentaru ne predstavlja ozbiljnu prijetnju drugome smrću”.


Zamjenik glavnog urednka portala Index Neven Barković podnio je kaznenu prijavu protiv Perkovića za prijetnju, nakon što je ovaj 31. svibnja na Indexovom facebook profilu objavio komentar: “Pa ove novinare od indexa treba ubijati… jer sve što je hr… samo blate i čine štetu pa do kad više”.


Tužiteljica Maraš zaključila je da novinari nisu skupina koju Kazneni zakon posebno štiti, premda članak 139. Kaznenog zakona, koji sankcionira prijetnju, izrijekom navodi i novinare kada propisuje kaznu od tri godine zatvora za onoga tko “drugome ozbiljno prijeti da će njega ili blisku osobu usmrtiti”.




Također, tužiteljica je zaključila kako Perkovićeva rečenica – “ove novinare Indexa treba ubijati” – “ne predstavlja ozbiljnu prijetnju drugome smrću, teškim tjelesnim ozljeđivanjem, otmicom ili oduzimanjem slobode niti nanošenjem zla na neki od alternativno navedenih načina”.


“Stipe Perković-Tabak nije svojim komentarom izrazio nikakvu namjeru za poduzimanjem bilo kakve radnje koja bi ugrozila živote ili sigurnost novinara portala ‘Index’”, citira portal rješenje Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.


Tužiteljstvo je Perkovića saslušalo, te zaključilo kako je sporni komentar napisao na rođendan, pijan, i ponesen emocijama zbog “negativnih konotacija pri izvješćivanju o hrvatskim braniteljima kojima i sam pripada”.


Autor komentara policiji je izjavio da mu je žao što je tako napisao, te da je uklonio svoj facebook post – učinio je to cijeli dan kasnije – a tužiteljstvo je i to objašnjenje prihvatilo kao jedan od razloga za odbacivanje prijave, javio je Index.