Ukinuti slobodu govora o "nacionalnoj svetinji"

Povratak verbalnog delikta: Turudić traži zatvor za poricanje karaktera Domovinskog rata

Dražen Ciglenečki

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

»Morat će poštovati vrijednosti na kojima se temelji hrvatska država, a to su, Domovinski rat, naši branitelji, naši poginuli, politička doktrina dr. Tuđmana i veliko djelo Gojka Šuška«, najavio je Karamarko ponovno uvođenje verbalnog delikta u hrvatsko zakonodavstvo



ZAGREB  Ivan Turudić, predsjednik zagrebačkog Županijskog suda, koji kotira kao mogući ministar pravosuđa u eventualnoj vladi Tomislava Karamarka, počeo je, čini se, operacionalizirati ideju šefa HDZ-a o zakonskom sankcioniranju nepoćudnih stavova o takozvanim nacionalnim svetinjama.


Prije nešto manje od godinu dana, Karamarko je u govoru na konstituirajućoj sjednici Zajednice branitelja HDZ-a »Gojko Šušak« upozorio da »svatko u svojoj kući, u svojem dvorištu može misliti što hoće, ali na javnoj sceni sigurno ne«. »Morat će poštovati vrijednosti na kojima se temelji hrvatska država, a to su, Domovinski rat, naši branitelji, naši poginuli, politička doktrina dr. Tuđmana i veliko djelo Gojka Šuška«, najavio je Karamarko ponovno uvođenje verbalnog delikta u hrvatsko zakonodavstvo.


Sudac Turudić se još ne izjašnjava o Tuđmanu i Šušku, ali traži da se u Kazneni zakon »ugradi djelo poricanja karaktera Domovinskog rata«. Objasnio je da bi se trebalo kažnjavati sve koji bi »tvrdili da Srbija nije izvršila agresiju na Hrvatsku, već obratno, ili da Domovinski rat nije bio oslobađajući, nego građanski i slično«.


Opširnije u tiskanom izdanju