I HDZ ima Watergate

Povjerenik HDZ-a provalio u porezne podatke svog političkog konkurenta

Dražen Ciglenečki

Kao viši inspektor u financijskoj policiji, Verbić je neovlašteno ušao u informacijski sustav Porezne uprave kako bi doznao koliki je dug prema državi Antuna Štimca, njegovog protukandidata za mjesto predsjednika temeljnog ogranka Špansko 



ZAGREB Nakon što su u utorak u Zagrebu raspuštena tri HDZ-ova područna odbora, imenovani su povjerenici koji će do izbora preuzeti nadležnosti tih tijela. Posebno je zanimljiva uistinu nesvakidašnja situacija u jednom od tih odbora, HDZ Stenjavac. 


Tamo je povjerenstvo stranke koje zamjenjuje raspušteni gradski odbor, a vodi ga glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, za povjerenika postavilo Franju Verbića. Radi se o višem inspektoru zaposlenom u Poreznoj upravi i nepoznatom široj javnosti, ali Verbić je primjer kako se u HDZ-u ozbiljno shvaćaju unutarstranački izbori i što su sve pojedinci spremni učiniti kako bi pobijedili. Pa makar i na najnižoj razini stranačke organizacije, u temeljnom ogranku. 


Naime, prije nešto više od dvije godine, tada još kao viši inspektor u financijskoj policiji, Verbić je iskoristio svoj položaj i neovlašteno ušao u informacijski sustav Porezne uprave kako bi doznao koliko je dug prema državi Antuna Štimca, njegovog protukandidata za mjesto predsjednika temeljnog ogranka Špansko jug. I ne samo to. 


Podijelio podatke




Verbić je isprintao podatke iz Registra poreznih obveznika o Štimčevom poduzeću V.H. Trade, a iz kojih bilo vidljivo koliko je tada bio njegov dug, i dijelio ih je HDZ-ovcima prije izbora za predsjednika temeljnog ogranka koji su održani 1. lipnja 2010. »S onima koji su utajili porez državi sigurno ćemo napredovati?«, glasilo je Verbićevo pitanje ispisano na letku kojim je želio naštetiti Štimcu, u tom trenutku šefa temeljnog ogranka Špansko jug. Ne zna se je li baš to bila presudna stvar, no Vrbić je pobijedio Štimca i došao na čelo ogranka koji na papiru broji 190 članova.



U cijeloj priči s Verbićem, Štimac kaže da ga je možda najviše pogodilo što njih dvojica nisu bili tek stranačke kolege.– Mi smo bili kućni prijatelji, a ipak je posegnuo za ovakvim metodama i kršio propise u borbi protiv mene. A riječ je samo o temeljnom ogranku u kojem nema nikakve političke moći, gdje su najveće odluke tko će lijepiti predizborne plakate. Valjda je Verbiću toliko imponiralo da ga nazivaju predsjednikom, zaključuje Štimac.


Međutim, Štimac se nije samo tako pomirio s porazom. Državnom tajniku Ivici Mladineu, ravnatelju Porezne uprave, prijavio je Verbića radi zloupotrebe ovlasti. Službenički sud je Verbića kaznio oduzimanjem od plaće 15 posto u razdoblju od četiri mjeseca, proglašavajući ga krivim za »težu povredu službene dužnosti«. Viši službenički sud odbio je Verbićevu žalbu i 31. ožujka prošle godine potvrdio kaznu. 


Na osnovu te odluke, Štimac je podnio prijavu protiv Verbića i Časnom sudu HDZ-a u Zagrebu. »Ne priznajem izbornu pobjedu dotičnog gospodina jer smatram da je utakmica s njegove strane odigrana vrlo nepošteno. 


Prošao s ukorom


Na dan prije izbora distribuiran je pamflet kojim se mene diskreditira kao politički nepodobnu osobu, što je imalo izravan utjecaj na izbor pobjednika«, obrazložio je Štimac svoju prijavu u kojoj se poziva i na postupak protiv Verbića pred Službeničkim sudom. Ali, stranka nije preoštra prema Verbića, prošao je samo s ukorom. 


– Sjećam se da su neki saborski zastupnici intervenirali za Verbića i zato je tako blago kažnjen. Logično bi bilo da je isključen iz stranke. A sad je Verbić još i napredovao i imenovan je za povjerenika područnog odbora Stenjevec. Pitam se kakva je to poruka našim članovima kao i biračima. 


Ne znam je li Brkić imao informacije tko je Verbić prije nego što ga je postavio za povjerenika, možda mu je promaknulo. Neshvatljivo mi je sve to, rekao nam je Štimac koji više nije aktivan u HDZ-u, ali kaže da ga »ljudi i dalje često pitaju za mišljenje«.