Proračunski minus Milanovićeve vlade bit će oko 11 milijardi kuna

Povećanje izdataka u sljedećoj godini samo za mirovine

Gabrijela Galić

Taj plan pada u vodu u slučaju da banke odluče naplatiti 11 milijardi kuna kredita brodogradnje koje je država preuzela na sebe



Plan nove vlade je smanjiti minus u državnoj blagajni u odnosu na ovogodišnji za četiri milijarde kuna, jer bi time, kako vjeruju, uspjeli spriječiti da na proljeće kreditne agencije Hrvatskoj daju kreditni rejting »junk«, odnosno smeće. Sugovornici iz Kukuriku koalicije priznaju da je to ambiciozan plan ali vjeruju kako je u proračunu za sljedeću godinu moguće smanjiti rashode za oko dvije milijarde kuna te da će još toliko donijeti povećanje prihoda. No, u Kukuriku koaliciji su svjesni da njihov plan umnogome ovisi i o prihodima iduće turističke sezone. Taj plan pada i u slučaju da banke odluče naplatiti 11 milijardi kuna kredita brodogradnje koje je država preuzela na sebe. 


Na kraju bi u sljedećoj godini proračunski minus trebao biti oko 11 milijardi kuna, a jedina stavka na troškovnoj strani kojoj će biti dopušten rast su sredstva za isplatu mirovina. Od iduće godine država bi ponovo trebala usklađivati mirovine nakon što su dvije godine bile zamrznute. Prema sadašnjem zakonu mirovine bi već u ožujku trebale biti usklađene po švicarskoj formuli , ali unutar koalicije svi su već podržali izmjene zakona po kojima bi se kod slijedećeg usklađivanja, a to je u rujnu iduće godine, mirovine rasle prateći rast troškova života. To je godišnji trošak od najviše 500 milijuna kuna i nitko, tvrde naši sugovornici iz Kukuriku koalicije, u njihovom timu ne protivi se tom trošku. Međutim, ideja je da se ne usklađuju sve mirovine nego samo one proizišle iz rada. 


– Bilo bi potpuno pogrešno štedjeti nekoliko stotina milijuna u više od stotinu milijardi kuna na ljudima koji nakon 40 godina rada dobiju dvije tisuće kuna mirovine, ali bi bilo pogrešno i da se skupa s povećanjem njihovih mirovina povećavaju, primjerice, saborske ili neke druge povlaštene mirovine, kazao nam je jedan budući ministar.




Više pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista