Stroža pravila označavanja prerađene hrane

Potrošači moraju znati i otkud je meso u smrznutim lazanjama

Irena Frlan Gašparović

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Prema postojećim propisima, postoji obveza označavanja zemlje porijekla za svježu govedinu i teletinu, a oznčavanje će se od travnja ove godine proširiti i na neke druge vrste svježeg mesa, poput svinjetine, janjetine i peradi. Budući da takva obveza za prerađenu hranu ne postoji, Odbor je donio rezoluciju kojom to želi promijeniti



ZAGREB  Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane EP-a  zatražio je  da se na razini EU uvede obavezno označavanje zemlje porijekla mesa koje je sastojak drugih proizvoda, poput smrznutih lazanja ili hamburgera.


Prema postojećim propisima, postoji obveza označavanja zemlje porijekla za svježu govedinu i teletinu, a oznčavanje će se od travnja ove godine proširiti i na neke druge vrste svježeg mesa, poput svinjetine, janjetine i peradi. Budući da takva obveza za prerađenu hranu ne postoji, Odbor je donio rezoluciju kojom to želi promijeniti. 


Jedna od članica tog Odbora je i zastupnica iz Hrvatske Biljana Borzan koja je na rezoluciju uložila i amandman kojim se utvrđuje da će označavanje zemlje porijekla mesa olakšati zemljama članicama EU-a borbu protiv prijevara s hranom i kažnjavanje počinitelja. 




Deklaracija na kojoj ne piše da, primjerice, lazanje proizvedene u Njemačkoj sadrže govedinu iz Rumunjske nije poštena prema potrošačima i otvara put za razne prijevare – navodi se u priopćenju ureda zastupnice Borzan.


– Smatram da je to u interesu europskih potrošača, njih 90 posto želi znati odakle je meso koju jedu. Zajedničko tržište Europske unije otvara brojne mogućnosti izbora za potrošače i proizvođače, ali ima i rupa koje iskorištavaju bezobzirni špekulanti. Takve rupe treba zatvoriti, a zdravlje i potrošačka prava građana dodatno zaštititi, poručila je Borzan.


O rezoluciji koju su usvojili članovi Odbora u veljači će se glasovati na  sjednici EP-a, a usporedno će eurozastupnici od Komisije tražiti i usmeno obrazloženje njezina stava prema spomenutom prijedlogu Odbora.