Novi zakon o stečaju

Potop 18.000 tvrtki: Od srpnja stečajni orkan za blokirane dulje od 120 dana

Jagoda Marić

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

Prve na udaru ljetnog orkana su tvrtke bez ijednog zaposlenog – riječ je o  14.652 »fantoma« –  s ukupnim dugom od 14,9 milijardi kuna.   Uvjet trenutno ispunjava i oko 4.000 tvrtki koje zapošljavaju 8.838 radnika.  Podaci o dugovima i vlasnicima tvrtki u stečaju bit će javno dostupni



ZAGREB  Od 1. srpnja u Hrvatskoj bi trebalo vrijediti pravilo po kojem se stečaj pokreće po službenoj dužnosti ukoliko je neka tvrtka u blokadi duljoj od 120 dana, odnosno više od četiri mjeseca. Predviđa to novi Stečajni zakon kojeg bi Vlada s današnje sjednice u Gunji trebala uputiti u drugo saborsko čitanje, ali to ne znači da će  od početka srpnja sve tvrtke koje su blokirane dulje od 120 dana  odmah završiti u stečaju.


S obzirom na veliki broj blokiranih pravnih osoba prvo će se krenuti s onima koji su u blokadi više od tisuću dana i uopće nemaju zaposlenih. Ti će se stečajevi pokretati od srpnja do rujna, a prema podacima što ih je prikupilo Ministarstvo pravosuđa u Hrvatskoj je više od 6.400 tvrtki koje su u blokadi dulje od tisuću dana, nemaju nijednog zaposlenog i njihov je dug i to bez kamata veći od deset milijardi kuna.


Nakon što se pokrenu stečajevi u takvim tvrtkama država kreće s onima koji su u blokadi od godinu dana do tisuću dana a nemaju zaposlenih, takvih je pravnih osoba više od 4.600, a njihov je dug veći od tri milijarde kuna.




Tim tempom država bi do kraja godine trebala riješiti barem one tvrtke koje zadovoljavaju uvjete za stečaj po službenoj dužnosti, a blokirane su dulje od 120 dana i nemaju nijednog zaposlenog. Ukupno su u Hrvatskoj 14.652 pravne osobe koje odgovaraju takvom opisu, a skupile su dug od 14,9 milijardi kuna (bez kamata) i to bez ijednog zaposlenog.


Preostale tvrtke koje trenutno zadovoljavaju uvjet o blokadi od 120 dana, a ima ih više od četiri tisuće, zapošljavaju 8.838 radnika i njihov je dug, opet bez kamata, oko pet milijardi kuna.


   Da Hrvatska ima na tisuće tvrtki bez zaposlenih i da oni duguju milijarde kuna, od čega 2,3 milijarde državi, što je tek sedmina duga, nije novost, no nova će pravila omogućiti da se konačno dozna tko stoji iza tih fantomskih tvrtki, je li neki od vlasnika, osnovao više takvih poduzeća te kome su ta poduzeća ostala dužna. Naime, plan Ministarstva pravosuđa je da se ti podaci objavljuju na e-oglasnoj ploči što će se omogućiti izmjenama Zakona o sudskom registru.


Opširnije u tiskanom izdanju