Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ revno krenuo u naplatu dugova

Poslano 2.000 opomena: Niste platili bris grla – stiže ovrha

Barbara Čalušić

Dužnici su uglavnom oni osiguranici koji su u ovoj i protekloj godini u Nastavnom zavodu obavljali neku od mikrobioloških pretraga, no nisu platili participaciju, koja se kreće oko 50 kuna. Neki su je i platili, ali su zbog greške u programu ostali na listi dužnika



RIJEKA Ovrha zbog brisa grla? Da, i to je očito postala realnost, barem ako je suditi prema opomenama koje je početkom mjeseca Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije odaslao na oko 2.000 adresa.


U njima se od građana traži podmirenje troškova mikrobioloških pretraga u roku od 15 dana od izdavanja opomene. U protivnom, kako stoji u opomenama, Nastavni zavod za javno zdravstvo protiv svojih će dužnika pokrenuti ovršni postupak. 


Dužnici su uglavnom oni osiguranici koji su u ovoj i protekloj godini u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo obavljali neku od mikrobioloških pretraga, no iz nekog razloga nisu platili participaciju.




Participacija koja se kreće oko 50 kuna i koja je, uostalom, i najčešći iznos duga zbog kojeg Nastavni zavod za javno zdravstvo šalje opomene pred ovrhu, često je ostala nenaplaćena jer pacijenti svoje nalaze zapravo nisu ni preuzeli.


Budući da je u nekim slučajevima od sporne pretrage prošlo skoro dvije godine, dio građana vjerojatno se više ni ne sjeća same pretrage koju su obavljali, niti zašto su se zapravo pojavili na listi dužnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.  

Kompjutori pobrkali lončiće


Ono što je posebno zanimljivo, jest da su se među dužnicima, a to su nam potvrdili i u Nastavnom zavodu, našli i neki osiguranici koji su koristili njihove usluge i uredno podmirili sve svoje obaveze.


No, i oni su se našli na listi dužnika kojima prijeti ovrha daleko veća od 50 kuna, koje su zapravo platili odmah nakon obavljanja same pretrage. Razlog takvom previdu navodno su dva nekompatibilna informatička programa kojima se u NZZJZ-u obrađuju ovi podaci i zbog kojih je došlo do pogreške pri izlistavanju dužnika. 


Kada bi uspio naplatiti sve opomene za neplaćenu participaciju u protekle dvije godine, Nastavni zavod za javno zdravstvo ovu bi godinu trebao zaključiti sa 100 tisuća kuna više na računu.


Ako se uzme u obzir da je prije dvije godine Primorsko-goranska županija, kao osnivač Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ovu ustanovu proglasila najvećim gubitašem među zdravstvenim ustanovama jer je bilježio manjak prihoda nad rashodima od čak tri i pol milijuna kuna, postavlja se pitanje je li manjak prihoda ovu ustanovu potaknuo na ovakav način naplaćivanja svojih usluga? 



Ravnatelj ustanove koja oko dvije trećine svog budžeta ostvaruje na tržištu, u svom odgovoru dodaje da će »Zavod i dalje, sukladno svojoj temeljnoj javnozdravstvenoj ulozi i unatoč otežanim gospodarskim uvjetima poslovanja, nastaviti pružati najveću moguću razinu i kvalitetu zdravstvene zaštite za sve građane Primorsko-goranske Županije«.



Postupaju po zakonu


Prema objašnjenju koje smo dobili od ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ dr. Vladimira Mićovića, u naplatu dugova krenulo se prvenstveno zbog Zakona o fiskalnoj odgovornosti. 


»Sukladno Zakonu o fiskalnoj odgovornosti (NN 138/10) i ostalim pozitivnim zakonskim propisima, NZZJZ PGŽ kontinuirano poduzima mjere za naplatu svih nenaplaćenih usluga Ustanove. NZZJZ PGŽ pruža usluge mikrobioloških pretraga i iznad ugovorenih HZZO limita, budući da smo preventivna javnozdravstvena ustanova široko dostupna na području Primorsko-goranske županije (npr. otoci, Gorski kotar) i na usluzi obiteljskim liječnicima i dijagnostici na razini primarne zdravstvene zaštite, iako su zavodi zamišljeni da provode specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu. Dio dijagnostičke pretrage plaća i pacijent putem participacije, a dio pacijenata fizički niti ne dolazi u Zavod. Upravo iz navedenih, prvenstveno administrativnih razloga, manji dio opomena je poslan korisnicima usluga iako su dugovanja u međuvremenu podmirena. Svim onima koji su već ranije izvršili uplatu ili su eventualno izvršili ponovnu uplatu, sredstva su vraćena uz ispriku« – stoji u pisanom odgovoru kojeg nam je dostavio ravnatelj Mićović.