Dug blokiranih građana povećao se za 1,75 milijarda kuna

Pošast blokada: Prosječan dug svakog Riječanina koji ima blokiran račun veći je od 81 tisuće kuna

Jagoda Marić

Foto N. REBERŠAK

Foto N. REBERŠAK

Na kraju travnja u blokadi je bilo 322.329 građana, a ukupan dug  iznosio je 32,81 milijardu, dok je na kraju prosinca prošle godine u blokadi bilo 169 građana više, ali je njihov dug bio 31,06 mlrd.  kuna



ZAGREB  U samo četiri mjeseca ove godine dug blokiranih građana povećao se za čak 1,75 milijarda kuna, pokazuju podaci Fine. Na kraju travnja u blokadi je bilo 322.329 građana a njihov je ukupan dug zbog kojeg im je Fina blokirala račune iznosio 32,81 milijardu kuna, dok je na kraju prosinca prošle godine u blokadi bilo 169 građana više, ali je njihov dug bio 31,06 milijardi kuna.   


Očito je da na listu sve više dolaze građani s većim dugom, ali je dio povećanja duga posljedica obračuna zateznih kamata, pa bi nakon njihova smanjenja, što Vlada predlaže izmjenama zakona o obveznim odnosima, kamate na postojeći dug blokiranih građana godišnje trebale biti i do 1,2 milijardu kuna manje.



Pošast blokada računa najmanje je pogodila Ličko-senjsku županiju gdje su blokirani računi tek nešto više od pet posto stanovnika koji čine 8,83 posto radnosposobnih građana.Razumljivo, najviše blokiranih građana živi u Zagrebu, njih gotovo 60 tisuća, što je gotovo svaki pet građanin u blokadi, dok njihov ukupan dug čini čak 30 posto duga svih blokiranih građana Hrvatske.




Podaci Fine kažu da blokiran račun ima 7,81 posto hrvatskih građana, a čak 11,51 posto radno sposobnih stanovnika. Po tom je pitanju najgora situacija u Križevcima gdje je u blokadi 12,14 posto stanovnika, odnosno svaki osmi, dok svaki peti radno sposobni stanovnik tog grada ima blokirani račun. Iza Križevaca slijedi Sisak sa 10,56 posto blokiranih građana i s 12,69 posto udjela blokiranih u radno sposobnom stanovništvu.


Što se tiče Rijeke, ona je na razini hrvatskog prosjeka, u blokadi je 7,9 posto stanovnika tog grada i 11,5 posto radno sposobnog stanovništva. U Rijeci je tako u u blokadi više od deset tisuća građana, a njihov je ukupan dug skoro 826 milijuna kuna. To znači da je prosječan dug svakog Riječanina koji ima blokiran račun veći od 81 tisuće kuna. Daleko je to od rekordera iz Samobora gdje blokirani građani u prosjeku imaju dug od 208 tisuća kuna. Dužnici u Sisku, iako je njihov udio u stanovništvu velik, duguju u prosjeku 62 tisuće kuna. Kad se promatraju županije kao cjeline najgore je stanje u Koprivničko-križevačkoj, gdje je u blokadi 9,73 posto stanovništva i gotovo 15 posto radnosposobnih građana. Slijedi Sisačko-moslavačka županija, a Primorsko-goranska županija smjestila se na sredinu liste s više od 20 tiusća blokiranih građana, koji čine gotovo sedam posto ukupnog stanovništva županije, ali kad se uzmu u obzir samo radnosposobni stanovnici županije onda je račun blokiran svakom desetom.