Krivi izračun?

Porezna uprava od Ine traži 140 milijuna dodatnog poreza

Jagoda Marić

Ne mora nužno značiti da je Ina pokušala državi utajiti porez, ali se radi o tome da porezne vlasti i ta kompanija očiti različito gledaju na porezne obveze koje mora plaćati ta tvrtka, ističu naši sugovornici



ZAGREB – Ina državi mora dodatno platiti 140 milijuna kuna poreza,  rješenje je to što su ga donijeli službenici Ureda za velike porezne obveznike.


Zasad to rješenje nije izvršno, ali nam je novoobračunati porez na hrvatsku naftnu kompaniju potvrdilo više sugovornika bliskih Poreznoj upravi.


Kako doznajemo riječ je o obvezama nastalim u ranijim godinama, u 2009. i 2010. godini, još u vrijeme dok je postojala Financijska policija, a naši sugovornici ističu da će se sada provjeriti i sve godine nakon toga.




Napominju i da ne treba naprečac zaključivati da je Ina pokušala državi utajiti porez, ali da se radi o tome da porezne vlasti i ta kompanija očiti različiti gledaju na porezne obveze koje mora plaćati ta tvrtka u kojoj je i država sa 44-postotnim udjelom značajna, drugi po veličini vlasnik.


Potvrdila je to, ne ističući iznos novoobračunatog poreza, i sama Ina u svome odgovoru.


Porezna uprava je u srpnju donijela rješenje po obavljenom nadzoru poreza na dobit i PDV-a za 2008. i  2009. U previđenom zakonskom roku predana je žalba na  predmetno porezno rješenje kojim se osporavaju navodi poreznog tijela, poručuju iz Ine uz napomenu da je postupak u tijeku.


U slučaju da i drugostupanjsko rješenje bude isto Ina će se moći žaliti i Upravnom sudu, ali će porez morati platiti prije toga.