Ministarstvo financija zadnji dan reagiralo

Porezna uložila žalbu na predstečajnu nagodbu MiD-a

Orjana Antešić



RIJEKA » Iz Ministarstva financija odnosno Porezne uprave (ipak) su iskoristili zadnji dan zakonskog roka da bi uložili žalbu na predstečajnu nagodbu riječke tvornice »Motori i dizalice«, sklopljenu početkom travnja na Trgovačkom sudu u Rijeci. Ova informacija neslužbeno nam je potvrđena iz dva izvora, no službeno se i detaljnije o ovom novom otvorenom pitanju za MiD nitko ne želi očitovati, a na web stranici Fine žalba, koja je pristigla prošli tjedan, još nije objavljena. 


  Podsjetimo, predstečajnom MiD-a predviđen je otpis 70 posto od ukupno 154 milijuna priznatih tražbina vjerovnika, uz četverogodišnji rok namirenja preostalog duga prema vjerovnicima. Ministarstvo financija, Porezna uprava prijavila je potraživanja od 6,1 milijuna kuna da bi se uoči održavanja ročišta »sjetili« da bi iz nagodbe od te svote trebalo izuzeti 2,58 milijuna koje se tretiraju kao prioritetne tražbine. 


  Da će Porezna ovaj previd pokušati ispraviti žalbom najavilo se, praktički, već na samom ročištu. No, na sjednici Upravnog vijeća CERP-a, održanom koncem travnja, na kojem je donijeta odluka o prihvaćanju Uljanikove ponude za preuzimanje ove riječke tvornice bilo je rečeno da će se taj sporni »detalj« riješiti dogovorom između DUUDI-ja i Ministarstva financija, kao i da to neće utjecati na okončanje privatizacijskog procesa za MiD. Doduše, i sada postoje najave da bi Porezna u idućim danima mogla povući žalbu, ali je očito da se ovo otvoreno pitanje još nije riješilo. I to zabrinjava jer žalba u ovom trenutku visi kao mač nad riječkim MiD-om i to u trenutku kad je privatizacija ove tvornice ušla u samo finale. 




  Da je stigla žalba Porezne čuli su i u tvornici, u Sindikatu metalaca. 


  – Poruka je našeg sindikata vrlo jasna. Oni koji su stvorili ovaj problem, neka ga izvole i riješiti. U ovu je tvornicu uložen nemali državni novac i bilo bi, u najmanju ruku, krajnje nezgodno objasniti javnosti da sve to baca u vjetar zato jer netko nije radio svoj posao kako treba, kaže Bosiljka Zlojutro. 


  – Za nas je u ovom trenutku jedino meritoran 24. lipanj dokad se, najkasnije, treba parafirati ugovor o prijenosu dionica MiD-a s države na Uljanik grupu, zaključila je Zlojutro.