Najiščekivaniji postotak iz Banskih dvora

Porez na imovinu 2 posto vrijednosti nekretnine: kazna za prazan stan 2.000 eura

Jagoda Marić

Građani koji ne žive u stanovima čiji su vlasnici, niti ih iznajmljuju plaćat će i do deset puta veći porez na imovinu od komunalne naknade



ZAGREB Porez na imovinu koji se uvodi od 1. travnja sljedeće godine plaćat će se po stopi od dva posto, potvrdili su naši izvori iz Vlade.  Ta će se stopa obračunavati na vrijednost nekretnine, ali će država taj iznos naplaćivati samo za objekte koji nisu u funkciji, primjerice kuće i stanove u kojima nitko ne živi niti su ih vlasnici iznajmili ili na poslovne prostore koji zjape prazni. To znači da bi porez na stan čiju vrijednost porezna uprava procijeni na sto tisuća eura, a kojem vlasnici ne žive niti ga iznajmljuju godišnje bio oko dvije tiusće eura, odnosno 15 tisuća kuna.



 U Rijeci, ovisno o zoni, komunalna naknada za stambeni prostor plaća se od 0,23 do 1,27 kuna po »kvadratu«. Za stan od 60 kvadrata to znači godišnju komunalnu naknadu, uključujući i PDV, od 207 do 1.143 kuna. Iako će u konačnici iznos poreza na imovinu ovisiti o tome koliko će Porezna uprava procijeniti vrijednost stana, čini se da će porez na imovinu i za stanove u kojima građani žive biti ipak viši i to u nekim slučajevima i do 50 posto, od onoga što su odvajali za komunalnu naknadu.





Ukoliko vlasnici žive u tom stanu dobit će 90 posto popusta, odnosno plaćat će tek deset posto spomenutog iznosa, što je na godišnjoj razini 200 eura, odnosno tisuću i pol kuna. To znači da će oni porez na imovinu plaćati po stopi od 0,2 posto od vrijednosti stana. Ako pak stan u kojem ne žive vlasnici odluče iznajmiti na osnovnu stopu dobit će popust od 80 posto, odnosno plaćat će porez po stopi od 0,4 posto, što u slučaju ako je vrijednost nekretnine sto tisuća eura, znači  godišnji porez od 400 eura ili tri tisuće kuna.


Porez na imovinu zamijenit će komunalnu naknadu koja se dosad plaćala ne po vrijednosti stana nego na osnovu broja kvadrata i ovisno o gradskoj zoni u kojoj se stan nalazi. Porez na imovinu po svemu sudeći građane će ipak koštati nešto više od komunalne naknade.  


Ministar financija Slavko Linić  poručio je danas da  bi bogati građani koji u vlasništvu imaju nekoliko stanova ili poslovne prostore morali više pridonositi za školstvo, zdravstvo, socijalnu zaštitu i druge javne potrebe. 


– Tko je štedio i stekao pet stanova taj je bogat i on mora više pridonositi za javne potrebe koje danas iz svojih plaća podmiruju radnici, kazao je Linić odgovarajući na konferenciji za novinare u Ministarstvu financija na pitanje kako komentira kritike po kojima bi uvođenje poreza na imovinu opteretilo vlasnike nekretnina..