Korekcija cijena

Porast troškova života utječe na poslovanje domova za starije osobe: Poskupljuje domski smještaj

Gabrijela Galić

Cijene smještaja  formirane prije petnaestak godina / Snimio Roni BRMALJ

Cijene smještaja formirane prije petnaestak godina / Snimio Roni BRMALJ

Prosječna mirovina više od  1,1 milijun umirovljenika koji su mirovinu ostvarili temeljem Zakona o mirovinskom osiguranju, tek je nešto viša od 2,3 tisuće kuna. Za većinu umirovljenika plaćanje doma iz vlastitih prihoda nemoguća je misija, stoga dio troškova pokriva država, kao i lokalni proračuni



ZAGREB   Cijene smještaja starijih i nemoćnih osoba u domovima čiji je osnivač država, odnosno u decentraliziranim domovima koje su osnovale županije, uskoro će rasti.


Da će smještaj u domovima za starije osobe poskupjeti, potvrdilo nam je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, objašnjavajući da troškovi života utječu na rad domova čije su cijene smještaja formirane još prije petnaestak godina.


Jasniji kriteriji


»Budući da porast troškova života utječe na rashode poslovanja domova, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pristupilo je analizi rashoda u domovima za starije i nemoćne osobe kako bi utvrdilo stvarne troškove pojedinih usluga«, navode iz resornog ministarstva.




Objašnjavaju pritom kako je u izradi sveobuhvatna analiza ostvarivanja prava starijih osoba u sustavu socijalne skrbi. Na temelju podataka iz te analize i, kako vele, uzimajući u obzir i praksu zemalja Europske unije, izradit će se normativni prijedlog vezan uz utvrđivanje jasnijih kriterija na ostvarivanje prava na dugotrajni smještaj starijih osoba u novom Zakonu o socijalnoj skrbi. Njegovo donošenje očekuje se iduće godine.



Prema podacima resornog ministarstva, u Hrvatskoj je aktivno 145 domova za stare i nemoćne. U tri doma kojima je osnivač država smješteno je 169 osoba, dok je u 45 županijskih domova smješteno 10.646 osoba prema zadnjim raspoloživim podacima, odnosno ukupno je u domovima koje financira država smješteno manje od 11 tisuća osoba. Istodobno, u 97 domova čiji su osnovači vjerske zajednice, trgovačka društva, udruge te  fizičke osobe smješteno je 5.605 osoba. Kapaciteti ni jednih ni drugih, prema zadnjim rspoloživim podacima, nisu u potpunosti popunjeni.



»Temeljem rezultata izvršene analize rashoda te izrađene metodologije za izračun cijena usluga započet će se s procesom usklađenja cijena. U fazi smo donošenja provedbenog propisa«, navode u ministarstvu demografije. Iz toga bi se dalo iščitati da domski smještaj neće poskupjeti ove godine, već s donošenjem novog zakona u idućoj godini.  


Prema javno dostupnim podacima, smještaj u domovima za starije i nemoćne osobe kreće se od 1,5 do 3,5 tisuća kuna, odnosno prosječna cijena smještaja je oko tri tisuće kuna. U privatnim domovima, smještaj se plaća i dvostruko više od tog prosjeka državnih i decentraliziranih domova čiji je osnivač županija. Istodobno, prosječna mirovina za 40 i više godina staža tek je nešto viša od 3,5 tisuća kuna.


Odnosno, prosječna mirovina više od  1,1 milijun umirovljenika koji su mirovinu ostvarili temeljem Zakona o mirovinskom osiguranju, tek je nešto viša od 2,3 tisuće kuna.


Za većinu umirovljenika plaćanje doma iz vlastitih prihoda nemoguća je misija, stoga dio troškova pokriva država, kao i lokalni proračuni. Tako je država za neometan rad decentraliziranih domova, koji se financiraju i iz vlastitih sredstava te lokalnih proračuna, u ovoj godini osigurala 164,5 milijuna kuna ili 11,4 milijuna kuna više nego lani.


Samo ministarstvo ne ulazi u konkretne cijene domskog smještaja, već navodi kako je cijena usluge smještaja, koja se naplaćuje korisnicima smještenim u županijskim domovima za starije – neovisno o tome je li korisnik smješten temeljem rješenja centra za socijalnu skrb ili temeljem privatnog ugovora, znatno je niža od iznosa realnog troška usluge.


Realni troškovi


»Tako realni trošak usluge smještaja, odnosno prosječni trošak po korisniku, može biti i dvostruko veći od cijene koju županijski  domovi za starije naplaćuju svojim  korisnicima«, navode iz ministarstva. Istodobno iz ministarstva napominju kako će razliku do utvrđene  cijene pokrivati iz proračuna »onim korisnicima koji zbog eventualnog povećanja cijena ne bi imali dostatne prihode za podmirenje troškova smještaja, a zbog trajnih promjena u zdravstvenom stanju prijeko im je potrebna pomoć i njega druge osobe«.