Dokument Državnog arhiva Hrvatske

Popis UDBA-e: 16.101 zatočenik i zatočenica Golog otoka

Srđan Brajčić

Ukupno je, po tom spisku, u svim logorima za informbiroovce na razne načine (ubistvo, samoubistvo, prirodna smrt) život izgubilo 413 osoba



Internetsko izdanje časopisa Novi Plamen (http://noviplamen.net),  časopisa demokratske ljevice za politička, društvena i kulturna pitanja, objavilo je spis s imenima i prezimena 16.101 zatočenika Golog otoka koji su u ovaj zloglasni logor dospjeli kao tzv. informbiroovci. Osim tih osnovnih podataka informbiroovaca koji su prošli kroz ovaj zloglasni politički logor bivše države, na dokumentu koji je sastavila »Uprava državne bezbednosti« zabilježen je datum hapšenja odnosno puštanja svakog evidentiranog zatvorenika. 


http://noviplamen.net/2013/12/25/16000-golotocana-po-spisku/ Novi Plamen napominje da je čak 413 zatočenika ubijeno, ili su pak počinili samoubojstvo, a najčešće su zatvarani bili Srbi (44 posto), potom Crnogorci (21,5 posto), tek onda Hrvati (16 posto). Uočljivo je iz opisa također  to da je jedan dio informbiroovaca puštan tek 1959. godine, dakle tri godine nakon što su ponovo zatopljeni odnosi između Jugoslavije i SSSR-a. Prema svemu sudeći, ovaj dokument je autentičan; dolazi iz Državnog arhiva Hrvatske, a na stranici noviplamen.net naznačeno je da se radi o eksluzivno objavljenom popisu.

U udruzi Goli otok »Ante Zemljar« doznajemo da oni već četiri, pet godina imaju jedan sličan popis  s oko 16 tisuća informbiroovaca koji također dolazi iz hrvatskog Državnog arhiva. Međutim, njihov popis je ručno prepisan, dok noviplamen.net objavljuje faksimile, kako se čini, izvorne dokumentacije UDBA-e. 


Pavao Ravlić, predsjednik udruge »Ante Zemljar«, stoga kaže da će u udruzi ovih dana uspoređivati ova dva dokumenta koja svakako dobro svjedoče o razmjerima sukoba Komunističkog Informacionog Biroa i Komunističke Partije Jugoslavije, to jest opasno razmimoilaženja ondašnjeg SSSR-a i FNRJ-a, što je dovelo do otvaranja logora Goli otok.