Sastavljanje vlade

Položaj mandatara ograničen, a Zakošek tvrdi: Oreškoviću serviraju ministre jer ne poznaje Hrvatsku

Zdenko Duka

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

Stranke većine regrutiraju i kandidiraju ministre.  Bilo bi loše da tu dođe do zastoja, jer nema previše vremena



ZAGREB  Problema u vezi s Vladom koju bi mandatar Tihomir Orešković trebao predstaviti u Saboru ima mnogo. Jedan od glavnih je taj što mandatar još praktički uopće ne sudjeluje u stvaranju Vlade. Navodno će birati ministre u resorima koji su mu bliski – financije, gospodarstvo, poduzetništvo, no i za čelna mjesta u tim ministarstvima bit će mu predloženi kandidati. Karamarko je prije nekoliko dan novinarima kazao da misli »da je pošteno da oko tog dijela njegova (Oreškovićeva) bude zadnja«. Stvarno pošteno. Premijer će odlučivati čak o tri ministra.


Pravo veta 


A što se ostalih ministara tiče, Orešković će imati pravo veta. Ionako ne poznaje Hrvatsku i ne poznaje ljude pa s obzirom na tu isključenost iz situacije, teško će moći inzistirati na konkretnim ljudima i teško će moći biti siguran i u vlastiti veto – ako se i odluči za njega. No u ovom, još barem kod nas neviđenom eksperimentu, mandatar, odnosno mogući predsjednik Vlade, teško će moći biti odgovoran za Vladu jer je nije sam sastavio. A tko će onda biti odgovoran?


Oreškovićeva odgovornost može biti samo posredna – prema Karamarku i HDZ-u, eventualno i prema Petrovu i Mostu, ali odgovornosti prema građanima – nema. 


Nije političar 




Nenad Zakošek, profesor Fakulteta političkih znanosti, kaže nam da ćemo imati Vladu koja će se moći rušiti, ako nestane parlamentarna većina. Ili će premijer moći dati ostavku, ako bude zbog nečega nezadovoljan. 


– Orešković ima ograničene informacije i ograničeno znanje što se tiče prilika u Hrvatskoj pa stoga stranke većine regrutiraju i kandidiraju ministre. Sve to može ovisiti o jednoj dobroj organizaciji međusobne komunikacije. Bilo bi loše da tu dođe do zastoja, jer nema previše vremena. 


– Kad je premijer i šef najveće stranke, onda on upravlja strankom, dakle i postavlja ministre. No, on nije političar i njemu nije stalo do toga da osigura svoj opstanak u politici. On stvara vjerojatno predodžbu o tome što želi obaviti i može se, kad želi, povući, znajući da to može dovesti do prijevremenih izbora. Iako ne mora, naravno, niti biti novih izbora, nego se samo imenuje novi mandatar, ako većina za istu koaliciju i dalje postoji. Orešković ima jednu vrstu negativne moći jer može uvijek priprijetiti povlačenjem, govori nam Zakošek. Kaže da je bilo premijera u istočnoj Europi koji nisu bili i najjače političke figure u zemlji.