Održali sastanak

Pololikashvili, Cappelli i Šuker o jačem spajanju turizma i sporta/nogometa zbog hrvatskih uspjeha

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek



ZAGREB Hrvatska je vrlo uspješna zemlja zadnjih 20 godina i u nogometu i u turizmu, koji čini važan dio njezine ekonomije, a Svjetska turistička organizacija-UNWTO ima s njom jednu od boljih suradnji, izjavio je u ponedjeljak glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili nakon sastanaka s ministrom turizma Garijem Cappellijem i predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davorom Šukerom.


»Hrvatska je do sada puno pridonijela radu UNWTO-a i dobar je primjer i drugim zemljama-članicama i sretni smo što smo u Zagrebu gdje ćemo sutra imati sastanak Komisije UNWTO-a za Europu. To je jedan od važnijih godišnjih događanja UNWTO-a, jer je Europa najposjećenija regija svijeta. Očekujemo više od 35 zemalja na tom sastanku«, istaknuo je Pololikashvili, dodajući da u UNWTO-u postoji velika želja za jače povezivanje turizma i sporta, posebice nogometa, te da je današnji sastanak išao tome u prilog.


Zahvalio se Cappelliju i Šukeru na razgovorima, pohvalivši projekt koji je Hrvatska pokrenula za jače povezivanje sporta i turizma, kao i njezino gostoprimstvo, turističku infrastrukturi i rezultate turizma, uz uvjerenje da će i ove godine imati još jednu uspješnu turističku godinu.




»Siguran sam da će Hrvatska i ove godine još jednom pokazati svijetu uspješnu turističku priču i koliko je turizam važan svugdje i za svakoga. Vi ste se uspjeli pokazati kao jedna od najuspješnijih zemalja i u nogometu i u turizmu i sada možemo i zajedno nastavljati razvijati tu priču«, kazao je Pololikashvili. On je sa Šukerom i ministrom turizma Cappellijem u sjedištu


HNS-a razgovarao i o mogućnosti aktiviranja nekoga od hrvatskih nogometaša kao ambasadora UNWTO-a, što je primjerice za 2018. Lionel Messi.


O tom sastanku Šuker je novinarima izjavio kako je moguće da to bude netko iz Hrvatske, kao i da svi moramo pomagati Hrvatsku i njezin turizam.


»Mala smo zemlja velikih snova, a kako nam je ljeto prekratko treba tražiti i druge načine da se produži sezona i da se napravi sve što treba za turizam. Spojiti kontinent s Jadranom, da hrana iz Slavonije ide za Dalmaciju i da svaki stranac ne dolazi samo zbog sunca, kupanja i ribe nego i drugih segmenata. I baš stoga zahvaljujem svim navijačima iz svijeta koji su navijali za Hrvatsku na prošlom Svjetskom nogometnom prvenstvu. Od nogometa i predsjednika HNS-a uvijek možete dobiti maksimalnu pozornost, želimo biti dobri partneri i da turizam ima puno noćenja, dobre rezultate i goste koji će se vraćati s osmijehom«, naglasio je Šuker.


Ministar Cappelli otkrio je pak da je na sastanku dotaknuta tema spajanja sporta i turizma, te da je prijedlog glavnog tajnika UNWTO-a da to bude jedna od glavnih tema 2020. kada Hrvatska bude predsjedala EU-om.


»Kroz HTZ izdvajamo značajna sredstava za promociju sporta i turizma, a na želju Pololikashvilija razgovarali smo na današnjem sastanku u HNS-u da Hrvatska ima jednog ambasadora UNWTO-a poput Messija. O tome ćemo razgovore nastaviti i vjerojatno za mjesec dana moći reći od kada i tko će to biti, ali u svakom slučaju Šuker je tu ikona i jasno koliko je važan i bitan, a i glavni tajnik UNWTO-a je upravo njega želio upoznati«, kazao je Cappelli, podsjetivši da je sjedište UNWTO-a u Madridu, gdje je nekada (sredinom 1990-ih) za Real Madrid Šuker.


Ministar je dodao i da je to sve za hrvatski turizam ogroman medijski iskorak, te da se i toga želi nešto marketinški učiniti slično kao što je išlo i sa promotivnim spotom HTZ-a sa hrvatskim nogometašima, a koji je išao šest mjeseci prije SP-a lani u Rusiji, gdje su se hrvatski nogometaši plasirali na drugo mjesto.