Mjere aktivne politike do 2017.

Politika zapošljavanja: Iduće godine 40 posto više Mrsićevih »volontera«

Gabrijela Galić

Plan je i smanjiti broj korisnika zajamčene minimalne naknade u 2015. za 10 posto, u 2016. za 30 posto, dok bi 2017.  bio prepolovljen u odnosu na ovu godinu



ZAGREB  Aktivnom politikom zapošljavanja država u idućoj godini planira za 40 posto povećati broj mladih osoba, u dobi do 29 godina, u stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa, uz naknadu od 2.400 kuna. Prema planovima, odnosno prijedlogu smjernica za razvoj aktivne politike zapošljavanja u razdoblju od 2015. do 2017. godine, u stručno osposobljavanje tijekom iduće godine bit će uključeno 15 tisuća osoba, dok su ciljane vrijednosti da se u 2016. i 2017. godini tom mjerom obuhvati ukupno 20 tisuća osoba. I dok tijekom ove godine nije bilo nezaposlenih osoba koje su uključene u obuku na radnom mjestu plan je da iduće godine iskustvo tako stekne 500 nezaposlenih osoba, odnosno po tisuću u 2016. i 2017. godini.


Mjere aktivne politike zapošljavanja u periodu od iduće do 2017. godine i dalje će biti usmjerene na poticanje zapošljavanja ciljanih skupina nezaposlenih osoba u nepovoljnijem položaju na tržištu rada, a to su prije svega mladi, dugotrajno nezaposlene osobe te stariji radnici i žene. S druge strane u fokusu zanimanja je i stvaranje novih radnih mjesta poticanjem samozapošljavanja, kao i razvoj programa koji doprinose aktivaciji osoba kojima prijeti socijalna isključenost.  Iako nekih značajnijih izmjena u intervencijama koje kreira država, kako sada izgleda, neće biti, činjenica je da se u narednim godinama više računa i na privlačenje sredstava iz europskih fondova i to Europskog socijalnog fonda te Jamstva za mlade.


Od iduće godine poslodavci koji zaposle mladu osobu na neodređeno vrijeme bit će oslobođeni plaćanja doprinosa na plaću u trajanju od pet godina. Plan je države da se tom mjerom samo u idućoj godini obuhvati 12,5 tisuća osoba dok bi se u naredne dvije godine taj broj povećavao za po tri tisuće. A kada je riječ o jednogodišnjoj olakšici za prvo zapošljavanje koju poslodavac može koristiti godinu dana, plan je države da se broj korisnika u idućoj godini u odnosu na ovu poveća za 20 posto, dok bi rast u 2016. i 2017. godini iznosio po 15 posto. Zajamčenu minimalnu naknadu, iz sustava socijalne skrbi, prima nešto više od 52 tisuće nezaposlenih osoba koje su radno sposobne. Plan je da se broj tih korisnika, radnim aktiviranjem, u idućoj godini smanji za 10 posto, u 2016. za 30 posto, dok bi na koncu 2017. godine broj korisnika bio prepolovljen u odnosu na ovu godinu.