Pismo Vladi

Politička rehabilitacija Milana Bandića: Predsjednica ga stavlja u državni odbor za proslavu “Oluje”

Dražen Ciglenečki

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

U slučaju da državni odbor bude osnovan i to u sastavu što ga predlaže Grabar-Kitarović, bio bi to za Bandića jasan signal da ga nacionalna politika nije odbacila, iako se gradonačelnik našao na udaru zakona



ZAGREB » Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prošlog je tjedna izašao iz pritvora, protiv njega je u tijeku nekoliko ozbiljnih istraga, a on bi unatoč tome za koji dan mogao odlučivati o proslavi 20. godišnjice »Oluje«. Dogodilo bi se to kad bi premijer Zoran Milanović prihvatio inicijativu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o osnivanju državnog odbora, unutar kojeg bi se postigao dogovor o obilježavanju obljetnice. Naime, predsjednica predlaže da u to tijelo uđe i Bandić. 


   Grabar-Kitarović izjavila je u utorak da je poslala Milanoviću dopis s prijedlogom za formiranje državnog odbora za »Oluju«, čiji bi članovi bili predstavnici njezinog i premijerovog ureda, Sabora, parlamentarnih stranaka, Glavnog stožera te ratni zapovjednici u ovoj oslobodilačkoj operaciji. Predsjednica nije tom prilikom spomenula da je u pismu premijeru navela da bi u ovakvom odboru trebalo biti mjesta i za gradonačelnike Zagreba i Knina, dakle Bandića i Josipu Rimac, članicu predsjedništva HDZ-a. 


   


Analize i sastanci




U slučaju da državni odbor zaista bude osnovan i to u sastavu što ga predlaže Grabar-Kitarović, bio bi to za Bandića jasan signal da ga nacionalna politika nije odbacila, iako se gradonačelnik našao na udaru zakona. Bandić bi sjedio na sastancima s izaslanicima vodećih ljudi u državi s kojima bi analizirao kako bi ove godine bilo najbolje proslaviti »Oluju«.



Potpredsjednica Vlade Vesna Pusić već je treća državna dužnosnica, nakon Kotromanovića i Josipa Leke, koja je javno demantirala tvrdnje predsjednice Republike da na sjednici Vijeća za obranu nije ništa dogovoreno o »Oluji«.    »Nisam imala dojam da se nismo dogovorili. Moj je dojam upravo suprotan, da su svi podržali prijedlog ministra obrane Kotromanovića, koji nije od jučer, o održavanju vojne parade u Zagrebu. Raspravljalo se samo o tome koje bi vrijeme bilo najpogodnije, jutro ili kasnije popodne, s obzirom na očekivane ljetnje vrućine«, izjavila je Vesna Pusić u intervjuu za Globus. Dodala je da bi »predsjednica morala stajati iza svojih riječi i dogovora«.


U nedjelju na otvaranju Festivala tolerancije, predsjednica se susrela s Bandićem i srdačno se s njim rukovala. Želja predsjednice da gradonačelnik Zagreba uđe u državni odbor važna je i kao pokazatelj da ona možda ipak nije sasvim odustala od ideje da se organizira vojna parada u glavnom gradu, iako se šef HDZ-a Tomislav Karamarko tome protivi. U dopisu premijeru, Grabar-Kitarović nije iznijela nikakav stav o načinu proslave, tek je osnivanje državnog odbora objasnila potrebom za jedinstvom, jer su se »u javnosti pojavile informacije o različitim stavovima segmenata državne vlasti« o obilježavanju obljetnice. 


   U Banskim dvorima zasad ne prihvaćaju predsjedničinu inicijativu, Vlada namjerava osnovati tijelo čija bi zadaća bila organizacija mimohoda OS-a u Zagrebu. Taj bi se odbor, na čelu s ministrom obrane Antom Kotromanovićem, trebao formirati vladinom odlukom, koja će vjerojatno biti na sjednici idućeg tjedna. U odboru bi bio i član iz Ureda predsjednice. 


   


Politička odluka


Naravno, prvo se mora donijeti konačna politička odluka gdje će se i kako slaviti »Oluju«. U nju Vlada i dalje nastoji uključiti Kolindu Grabar-Kitarović, s kojom je Kotromanović u stalnom kontaktu.    O vojnoj paradi u Zagrebu negativno se i jučer izrazio šef HDZ-a Karamarko, kazavši kako u trenutku kad svi pričaju da trebamo štedjeti moramo biti skromni, a mimohod »poskupljuje čitavu stvar«. Kako javlja Hina, Karamarko je dodao da se nada da će HDZ uspjeti izvući državu iz krize i da će takvu proslavu biti moguće organizirati za 25. obljetnicu »Oluje«.