Predsjednik Generalskog zbora odbacio poziv

Politička pljuska: Generali sumnjaju u domoljublje Kolinde Grabar Kitarović

Dražen Ciglenečki

Nećemo dati potporu niti jednom predsjedničkom kandidatu, nego ćemo načelno podržavati sve koji se zalažu za boljitak hrvatske države i naroda. Nažalost, kod  Grabar Kitarović dosad nismo primijetili tu vrlinu, kaže general Marinko Krešić



ZAGREB  Najava HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović da će, u slučaju izborne pobjede, cijeli Generalski zbor pozvati u svoje savjetodavno tijelo, nije impresionirala članove udruge hrvatskih najviših umirovljenih časnika. Na prošlim predsjedničkim izborima, Generalski zbor je između dva kruga podržao Milana Bandića, zato što su, kako su tada istaknuli u priopćenju, bili uvjereni da će on kao predsjednik čuvati sve temeljne vrijednosti Domovinskog rata i samostalne hrvatske države. No, Marinko Krešić, predsjednik Generalskog zbora, jučer je izrazio sumnju u vezi Kolinde Grabar Kitarović.


– Kao prvo, samo iz medija doznajemo da ona namjerava cijeli naš Zbor pozvati u savjetodavno tijelo predsjednika Republike. Kolinda Grabar Kitarović nije nam se obratila i razgovarala s nama o tome. Nadalje, ovaj put nećemo dati potporu niti jednom konkretnom predsjedničkom kandidatu, nego ćemo načelno podržavati sve koji se zalažu za boljitak hrvatske države i hrvatskog naroda. Nažalost, kod Kolinde Grabar Kitarović dosad nismo primijetili tu vrlinu, rekao nam je Krešić.


Generalski zbor je zadnji zapaženi istup imao u ožujku prošle godine, kad se čak 48 umirovljenih generala okupilo u zagrebačkom hotelu »I«, a tema je skupa bila »Istina o Domovinskom ratu i viđenje Hrvatske u budućnosti«. Bili su tom prilikom vrlo kritični prema današnjim hrvatskim vlastima, a predsjednik Ivo Josipović zamjerio im je ulazak na teren politike. »Bilo bi bolje da svatko od umirovljenih generala koji se želi baviti politikom, to čini kroz neku iz mnoštva hrvatskih stranaka«, upozorio ih je Josipović.


Grabar Kitarović: Rehabilitirat ću generale koje je Mesić umirovio

Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…