Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. rujna 2019.
Sprema se privremena zabrana referenduma

Politička drama u Saboru: Šeks (HDZ) podržao moratorij na referendume zbog štetnosti inicijative Željke Markić

Peđa Grbin i Vladimir Šeks / Foto Darko JELINEK
Peđa Grbin i Vladimir Šeks / Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 15. rujan 2014. u 13:14 2014-09-15T13:14:00+02:00

SDP-ovi zastupnici se na sjednici nisu izjasnili o toj ideji, dok je predsjednik odbora, Peđa Grbin, pozvao na promjenu Ustava

ZAGREB - Na saborskom Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav upravo se raspravlja o moratoriju na referendumu dok se pravno ne dorade zakonske odredbe o referendumima.

Prijedlog je to vanjskog člana odbora, Branka Smerdela, koji smatra da za takvu odluku treba okupiti dvotrećinsku većinu u Saboru. Referendumski propisi uredili bi se po hitnom postupku. Smerdel je kazako kako razne skupine prijetnjom referenduma ruše demokraciju.

HDZ-ov saborski i pravni bard, Vladimir Šeks, odmah je podržao tu inicijativu, posebno ističući štetnost posljednje inicijative udruge Željke Markićza izmjenom izbornih pravila.

SDP-ovi zastupnici se na sjednici nisu izjasnili o toj ideji, dok je predsjednik odbora, Peđa Grbin, pozvao na promjenu Ustava kojom bi se uredilo područje referenduma.

»U ime obitelji« protivi se zaustavljanju referenduma

Građanska inicijativa »U ime obitelji« protivi se zaustavljanju referendumskog izjašnjavanja birača o inicijativi »Birajmo zastupnike imenom i prezimenom« jer ono znači kršenje temeljnih načela demokracije, ističe se u večerašnjem priopćenju te incijative.
Privremena zabrana izjašnjavanja birača o demokratiziranju izbora ne može se opravdati ni životnom ni pravnom logikom. Predstavnici naroda, zastupnici u Hrvatskome saboru, nemaju ovlasti ni pravo zabraniti narodu koji predstavljaju da se očituje o tako važnom pitanju kao što je promjena nepravednog izbornog sustava koji koči ulazak novih i sposobnih zastupnika odgovornih biračima u Hrvatski sabor, stoji u priopćenju.

»U ime obitelji« ističe da su izborna načela u ustavima 19 europskih zemalja te da su u pripremi referendumskog pitanja inicijative »Birajmo zastupnike imenom i prezimenom« sudjelovali »najbolji pravni stručnjaci«.
Izjašnjavanje birača koje počinje u nedjelju, 21. rujna i traje do nedjelje, 5. listopada teče po istom Zakonu o referendumu po kojem je provedeno i izjašnjavanje hrvatskih birača o ulasku u Europsku uniju, kaže se u priopćenju.
»Nadamo se da su ovakvi prijedlozi predsjednika Josipovića, GONG-a te vodstava SDP-a i HDZ-a na Međunarodni dan demokracije izraz nesnalaženja u novoj situaciji – da hrvatski građani koriste pravne mogućnosti koje im stoje na raspolaganju i predlažu bolji i pravedniji izborni sustav«, zaključuje u priopćenju Građanska inicijativa »U ime obitelji«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.