Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Ne zna je li mu dijete živo

'Policiji sam sve rekao, ali mi nitko ne želi pomoći': Razgovarali smo s ocem nestale sirijske djevojčice

Screenshot Twitter
Screenshot Twitter
Autor:
Objavljeno: 23. rujan 2018. u 10:47 2018-09-23T10:47:00+02:00

Majka izgubljene djevojčice umrla je u Siriji. Očajni W. D., dakle, samohrani je otac i ima samo jedno dijete, djevojčicu s kojom je izgubio kontakt i za koju ne zna je li živa i zdrava

"Nitko mi ne želi pomoći. Hrvatska policija zna da sam izgubio dijete. Nekoliko puta sam krenuo u Hrvatsku da je tražim, ali nisam uspio", rekao je na lošem engleskom jeziku W. D. (podaci poznati redakciji), očajni otac iz Sirije, koji je preko Twittera poslao očajnički poziv u pomoć da mu se pomogne pronaći petogodišnja kći Allsa.

On tvrdi kako je sa svojom petogodišnjom kćerkom i skupinom migranata ilegalno prešao u Hrvatsku u blizini Bihaća. Na području sela Smoljanac nedaleko Plitvičkih jezera stao je u trgovini kupiti hranu. Tada ga je, navodi, uhitila hrvatska policija i razdvojila od kćerke. Njega su pritvorili i potom vratili u Bosnu i Hercegovinu i već danima nema pojma gdje se nalazi petogodišnja Allsa.

U detaljnijem razgovoru s njim prevoditeljski nam je pomogla osoba koja radi za UN.

- Slučaj je prijavljen u MUP Velika Kladuša, a oni su informaciju proslijedili hrvatskoj graničnoj policiji, koja je, pak, obavijestila policijsku postaju Cetingrad. Čovjek je tu, nastojimo ga maknuti da nije na livadi. Ništa ne jede i užasno je depresivan i utučen. O slučaju smo izvijestili Isusovačku službu za izbjeglice, kao i UNHCR i Crveni križ. Dijete je nestalo na području Rakovice. Ostalo je s jednom iračkom obitelji. Svi su bili iscrpljeni, gladni i dehidrirani, kad je otac pokušao naći vodu i hranu, rekao nam je prevoditelj, koji radi za organizaciju pri Ujedinjenim narodima.

Očajni otac s djetetom je kontakt izgubio 12. ovog mjeseca. Bio je u pritvoru u Hrvatskoj dva, tri dana, nakon čega je deportiran.

Majka izgubljene djevojčice umrla je u Siriji. Očajni W. D., dakle, samohrani je otac i ima samo jedno dijete, djevojčicu s kojom je izgubio kontakt i za koju ne zna je li živa i zdrava.

U službi za odnose s javnošću rekli su nam da ne znaju ovaj slučaj. Tražili su da im pošaljemo pismeni upit, nakon čega će se očitovati. Sve informacije objavit ćemo čim ih dobijemo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.