Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 4n
Sutra: 14° 14° 4n
19. studenoga 2019.
Zakon o prekršajima

Policija ponovo traži od Vlade: Zaštitite nas od vrijeđanja i omalovažavanja

foto: arhiva NL
foto: arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 1. ožujak 2018. u 15:11 2018-03-01T15:11:00+01:00

Prekršaji protiv javnog reda i mira pokazatelj su stanja sigurnosti i izravno utječu na osjećaj sigurnosti građana, ističu u sindikatu i dodaju da je policija od 2002. do 2011. zabilježila prosječno godišnje 31.948 prekršaja.

ZAGREB - Sindikat policijskih službenika (SPS) zatražio je ponovno od Vlade pokretanje inicijative za donošenje novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, navodeći da izmjene tog zakona koji je na snazi od davne 1977. ne iziskuju dodatna proračunska sredstva, a policajce bi trebale zaštiti od vrijeđanja i omalovažavanja primjerenom kaznom za počinitelja.

Sindikat u četvrtak u priopćenju podsjeća kako je Zakon na snazi još od 25. listopada 1977., dok su određene njegove izmjene i dopune izvršene 1989., a njegov pročišćeni tekst objavljen je 1990. godine. Posljednja intervencija u važeći Zakon učinjena je 1994. u pogledu propisanih novčanih kazni, gdje su iznosi umjesto u dinarima izraženi u njemačkim markama uz preračunavanje domaće valute, što je, smatraju u sindikatu, nerealno pa teško može zadovoljiti svrhu prekršajno-pravnih sankcija.

Prekršaji protiv javnog reda i mira pokazatelj su stanja sigurnosti i izravno utječu na osjećaj sigurnosti građana, ističu u sindikatu i dodaju da je policija od 2002. do 2011. zabilježila prosječno godišnje 31.948 prekršaja.

"Iz navedene statistike vidljivo je koliki je obim posla policije po navedenom Zakonu koji se do danas nije mijenjao, iako se njegovom izmjenom ne iziskuju dodatna sredstva u državnom proračunu, ali zato iziskuje ustrajnost MUP-a u inicijativi za donošenjem Zakona koja, koliko vidimo, itekako nedostaje svih ovih godina", navode u SPS-u.

U pismu premijeru podsjećaju da su još u studenome 2016. tadašnjem ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću uputili zahtjev za pokretanje inicijative za donošenje novog Zakona, ali nisu polučili uspjeh iako su bili strpljivi i čekali preko godinu dana.

"Takvim ponašanjem odgovornih osoba u MUP-u, koji se već godinama bave prvenstveno kadrovskim pitanjima, samo potvrđujemo naše konstatacije koje često iznosimo u javnosti o neprimjerenom i maćehinskom odnosu države, odnosno MUP-a prema policijskim službenicima", zaključuje sindikat koji sad od premijera očekuje da će pokrenuti inicijativu za donošenje novog Zakona.

Sindikat također podsjeća da je Vlada, na inicijativu MUP-a još 4. listopada 2012. uputila Hrvatskom saboru prijedlog novog Zakona, koji još nije donesen.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija