Kupujmo uvozno

Pohvalili se rastom izvoza, a prešutjeli eksploziju uvoza

Bojana Mrvoš Pavić

Još jednom se pokazalo da je prehrambena industrija  najžilaviji  proizvodni sektor u Hrvatskoj, komentirala je  rast izvoza hrane i poljoprivrednih proizvoda  pomoćnica ministra  Zvjezdana Blažić. Nije spomenula da je Hrvatska u prvom kvartalu uvezla i 21 posto hrane  više nego u istom razdoblju lani



ZAGREB  U prva tri mjeseca ove godine Hrvatska je u inozemstvo izvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 378 milijuna američkih dolara, što je za 21 posto više od izvoza u prvom kvartalu lani. »Još jednom se pokazalo da je prehrambena industrija u Hrvatskoj najžilaviji proizvodni sektor u Hrvatskoj«, komentirala je te podatke nedavno pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić.


Istovremeno, međutim, nije spomenuta činjenica da je Hrvatska u prvom kvartalu ove godine i uvezla 21 posto prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda više nego u istom razdoblju lani, pri čemu je negativna izvozno-uvozna bilanca ove godine za čak 52 milijuna dolara veća negoli lani. U prva tri mjeseca 2013. godine uvezeno je, naime, hrane za 256 milijuna dolara više nego što je izvezeno, dok ove godine negativna bilanca iznosi 308 milijuna dolara – uvezli smo hrane u vrijednosti 686 milijuna dolara, a izvezli za 378 milijuna.


Podaci DZS-a


Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u prva tri mjeseca ove godine u ukupnoj je robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom sudjelovao s 12 posto, što je postotak identičan onome iz 2011. godine. Uvoz hrane je u prva tri mjeseca ove godine u ukupnoj robnoj razmjeni sudjelovao s 13 posto, što je za jedan postotni poen više nego u prvom kvartalu lani.



  izvoz iz RH    /   uvoz u RH  /     bilancasiječanj-ožujak 2013.        313        569       – 256siječanj-ožujak 2014.        378        686      – 308


Porastu izvoza u prvom tromjesečju ove godine najviše je pomogao rast izvoza u Sloveniju, Italiju i Srbiju, u Norvešku, Saudijsku Arabiju, Austriju, Češku i Rumunjsku, izjavila je nedavno pomoćnica ministra Tihomira Jakovine, ne navodeći koliko je rastao pojedinačni izvoz u svaku od tih zemalja.


Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prošloj je godini, u odnosu na 2012.,  rastao izvoz prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda u, redom, Austriju, Italiju, Njemačku, SAD, Poljsku i Saudijsku Arabiju. Istovremeno je, međutim, pao izvoz u Sloveniju, Srbiju, BiH, Mađarsku, Makedoniju, dok je izvoz u Crnu Goru ostao podjednak.


Minus sa Srbijom


U Srbiju smo, primjerice, lani izvezli 109 milijuna dolara prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda, a uvezli nešto više od 120 milijuna, što znači da smo sa Srbijom imali negativnu vanjskotrgovinsku bilancu. Lani nam je, u odnosu na godinu prije, rastao i uvoz iz Češke, Makedonije i Belgije. Izvoz u BiH lani nam je pao, ali je pao i uvoz hrane iz BiH, dok nam je rastao izvoz u Mađarsku, kao i u Njemačku, iz koje smo, međutim, lani i uvezli oko sto milijuna dolara hrane više nego u 2012. godini.



    izvoz iz RH   /   uvoz u RH    /   bilanca     siječanj-ožujak 2013.        72         196        -123siječanj-ožujak 2014.        83        320        -237


Što se tiče robne razmjene hrane s Rusijom, koja je nedavno na rok od jedne godine blokirala uvoz određenih namirnica iz EU-a pa tako i iz Hrvatske, u prva tri mjeseca ove godine tamo smo izvezli 83 milijuna dolara poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, čak 11 milijuna više nego u istom razdoblju lani, no jednako tako smo i uvezli 124 milijuna dolara više nego u prvom kvartalu prošle godine.