Radnici postali 'najveća vrijednost'

Poduzeća u Hrvatskoj sve obilnije nagrađuju zaposlene. Što stoji iza ovog trenda?

Branko Podgornik

Vlada je lani poslodavcima omogućila da nagrade radnicima povećaju do neoporezivih 7.500 kuna godišnje, a mnoge su tvrtke to iskoristile / Snimio Vedran KARUZA

Vlada je lani poslodavcima omogućila da nagrade radnicima povećaju do neoporezivih 7.500 kuna godišnje, a mnoge su tvrtke to iskoristile / Snimio Vedran KARUZA

Zaposlenici Podravke lani su dobili 10.100 kuna različitih dodataka na plaću, a tvrtka im je uplatila i 1.000 kuna za dobrovoljnu mirovinsku štednju. Uprava Peveca radnicima je isplatila božićnice od 1.000 kuna, a uvela je i godišnje zdravstvene sistematske preglede



ZAGREB  Jedan bravar zaposlen u tvrtki iz drvne industrije nedavno se našem listu pohvalio da je u prosincu kući donio plaću od 10 tisuća kuna, zahvaljujući stimulacijama, umjerenom prekovremenom zalaganju i božićnici od 2.500 kuna.


Cvatući od sreće zbog povećanja primanja, bravar nam je rekao da kod bivših poslodavaca, nažalost, nije mogao zaraditi više od 4.000 kuna mjesečno.


Dobra je vijest da poduzeća u Hrvatskoj, koja sve bolje nagrađuju svoje radnike, više nisu izolirani slučajevi.




Primjerice, trgovački lanac Pevec – koji se ovih dana pohvalio da će otvoriti prodajni centar u Vukovaru vrijedan 40 milijuna kuna – odlučio je da sustavno povećanje plaća bude dio njegove poslovne politike.


U posljednjih pet godina plaće u Pevecu porasle su 24 posto, a uprava je sebi zacrtala da se iduće godine povećaju na prosječnih 7.500 kuna.


Otkrili toplu vodu


Povećavaju se i nagrade zaposlenima. Potkraj prošle godine uprava Peveca svim je radnicima isplatila božićnice od 1.000 kuna, a onima u uspješnim trgovačkim centrima i trinaestu plaću. Uvela je godišnje sistematske zdravstvene preglede za sve zaposlene.


– To je dodatna motivacija zaposlenima za neprekidno unaprjeđenje poslovanja i prodajnih rezultata, kažu u upravi Peveca. Oni su, poput mnogih drugih firmi u Hrvatskoj, odjednom otkrili toplu vodu, zaključivši kako su radnici njihova »najveća vrijednost«, pogotovo kada su zadovoljni i bolje plaćeni. Uviđaju kako stvaranje profita za vlasnike više ne može biti isključivi cilj rada kompanije.


Na tom tragu Podravka je u studenom i prosincu radnicima isplatila 3.000 kuna jednokratnih nagrada. Cijele prošle godine zaposleni u Podravki dobili su ukupno 10.100 kuna različitih dodataka na plaću. Usto, koprivnička kompanija je zaposlenima uplatila i 1.000 kuna za dobrovoljnu mirovinsku štednju, kako bi imali bolji životni standard u starosti.


– Naš najveći kapital su upravo naši zaposlenici, tvrdi Jurica Lovrinčević, predsjednik uprave Peveca, objašnjavajući novi, humaniji smjer te kompanije. »Ulaganja ove vrste su nužna, jer izravno utječu na samu produktivnost zaposlenika i uspješnost tvrtke. Postavljamo nove standarde poslovanja i vjerujem kako našim aktivnostima postajemo još privlačniji poslodavac na sve zahtjevnijem tržištu rada«, dodaje Lovrinčević.



Ipak, pogrešno bi bilo misliti kako se vlasnici kompanija odriču svoje zarade. Primjerice, Pevec je 2018. svojim vlasnicima, dioničarima, isplatio dividende veće za 25 posto. Ta nekadašnja posrnula firma, naime, od 2015. godine s novom upravom povećala je ukupne prihode za 65 posto, zaposlivši 600 novih radnika. Neto dobit Peveca popela se 2018. na 140 milijuna kuna. U svemu tome najpozitivnije je to što vlasnici Peveca nisu odnijeli profit u svoje džepove, nego su zarađeni kolač podijelili s radnicima i još ostavili dovoljno novca za investicije, za širenje kompanije.



Neoporezivi iznos


Novi trend boljeg plaćanja radnika primijetio je i Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), najvećih u zemlji. On je time zadovoljan, ali upozorava da je mnoge poslodavce na promjenu ponašanja natjerala nužda.


– Istina je, poduzeća su lagano počela bolje nagrađivati radnike. Svaka čast onim poslodavcima koji to čine savjesno, ali mnogi od njih prisiljeni su na povećanje plaća kako bi zadržali radnike da ne odu u druge firme ili u inozemstvo, kaže Sever.


Bolje nagrađivanje zaposlenika u Hrvatskoj uvelike se može zahvaliti Vladi premijera Andreja Plenkovića, koja je lani poslodavcima omogućila da nagrade radnicima povećaju do neoporezivih 7.500 kuna godišnje. Štoviše, ove godine taj neoporezivi iznos je porastao na 8.000 kuna, pa će poslodavci, primjerice, moći božićnice povećati sa 2.500 na 3.000 kuna. Mnoge su firme iskoristile te mogućnosti, a neke i nisu. Sever, međutim, upozorava da to povećanje neoporezivih nagrada radnicima ima i svoju lošu stranu.


– Te Vladine neoporezive nagrade ne smatramo velikom srećom. Poslodavci, naime, iz tih nagrada ne isplaćuju doprinose za mirovinsko ili zdravstveno osiguranje, upozorava predsjednik NHS-a. Radnici na to pristaju jer nemaju dovoljno novca. Međutim, zbog toga će dugoročno imati manje mirovine i slabiju uslugu zdravstvene zaštite. Pravo rješenje nije povećanje neoporezivih nagrada, nego povisivanje neto i bruto plaća, tvrdi Sever.