Dogovoreno sporazumom

Podrug u Saboru: HDZ prepušta mandat »čistom« pravašu koji slavi ustaštvo i NDH

Dražen Ciglenečki

Arhiva NL

Arhiva NL

Predsjedništvo će odlučivati o tome tko će ući u Sabor umjesto HDZ-ovaca koji ne mogu biti zastupnici zbog toga što obnašaju nespojive dužnosti, a među njima je i splitski župan Zlatko Ževrnja



ZAGREB  Luka Podrug iz HČSP-a doista će postati saborski zastupnik. U HDZ-u su nam jučer potvrdili da će poštovati predizborni sporazum s HČSP-om na osnovi kojeg će Podrug, premda nije osvojio mandat, zamijeniti u parlamentu izabranog zastupnika HDZ-a. O sporazumu, koji su 19. listopada potpisali Podrug i glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, vjerojatno će biti riječi na današnjoj sjednici predsjedništva HDZ-a.


Predsjedništvo će odlučivati o tome tko će ući u Sabor umjesto HDZ-ovaca koji ne mogu biti zastupnici zbog toga što obnašaju nespojive dužnosti, a među njima je i splitski župan Zlatko Ževrnja, izabran kao drugoplasirani na listi Domoljubne koalicije u desetoj jedinici. U toj je jedinici Podrug bio na 11. mjestu, koje mu je pripalo na osnovi navedenog sporazuma.



 Sobol: Podrug ne može mijenjati Ževrnju


Izabrani saborski zastupnici koji su na premijerskoj ili ministarskoj, dužnosti župana ili drugoj funkciji nespojivoj sa zastupničkom, najkasnije do srijede u 10 sati moraju zastupnički mandat staviti u mirovanje.Potvrdila je to predsjednica još uvijek aktualnoga saborskoga Mandatno-imunitetnog povjerenstva Gordana Sobol (SDP) te dodala kako nisu točna tumačenja da tako zamrznute mandate dužnosnici ne bi mogli aktivirati sljedećih šest mjeseci.

“Rok od šest mjeseci odnosi se samo na slučajeve kada zastupnik mandat u mirovanje stavi iz vlastitih razloga, ne i kad je riječ o zamrzavanju mandata koje je nužno zbog nespojivosti dužnosti. U tim slučajevima, mandat se ponovo može aktivirati čim prestane nespojiva dužnost”, rekla je Sobol.




O tome hoće li biti u Saboru ili zamjenik šibensko-kninskog župana, do 10 ujutro mora odlučiti i “odmetnuti” SDSS-ovac Mirko Rašković. Odluči li ostati na dužnosti zamjenika župana, Rašković bi morao zastupnički mandat staviti u mirovanje, a u saborskim bi ga klupama zamijenila Vesna Blanuša. Uđe li ipak u Sabor, mora podnijeti ostavku na dožupansku dužnost, nakon čega bi Vlada morala raspisati izbore za zamjenika šibensko-kninskog župana iz reda srpske nacionalne manjine.


 Sobol tvrdi da zastupnici koji bi ostali na nespojivoj dužnosti i istodobno ne bi stavili u mirovanje zastupnički mandat, ne bi mogli sudjelovati u radu Sabora, odnosno ne bi imali pravo glasovati o novom predsjedniku Sabora. Upitana za slučaj HČSP-ova Luke Podruga kojemu se HDZ sporazumom obvezao da će ući u Sabor umjesto njihova Zlatka Ževrnje, koji je na nespojivoj dužnosti splitsko-dalmatinskog župana, Sobol tvrdi kako je takav sporazum nemoguće ispoštovati, s obzirom na to da izmijenjeni izborni zakon propisuje kako “zastupnika izabranog na kandidacijskoj listi dviju ili više političkih stranaka zamjenjuje neizabrani zastupnik s iste liste i iz iste stranke kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojemu je mandat prestao ili miruje”.

Slijedom toga, Sobol tumači kako bi Podrug, kao 11. na izbornoj listi Domoljubne koalicije u X., splitskoj izbornoj jedinici, u Sabor mogao tek kad bi stranka “iscrpila” sve kandidate iz HDZ-a.



HČSP je već prošlog tjedna dostavio u Sabor zahtjev da se Podrugu aktivira mandat već za konstituirajuću sjednicu, a u njemu su priložili i taj sporazum. »Ovim sporazumom stranke suglasno utvrđuju da se HDZ i HČSP temelje na domoljublju, zaštiti hrvatskog nacionalnog interesa i vrijednosti Domovinskog rata«, ističe se u ovom dokumentu.  Podrug je dobio 5.103 preferencijska glasa na listi HDZ-ove koalicije. HDZ se obvezao da će Podrugu omogućiti »ulazak u Sabor kao zamjeniku zastupnika za cijeli mandat«. »Ulaskom zamjenika zastupnika HČSP u Sabor, HDZ se obvezuje prepustiti sva pripadajuća materijalna prava koja proizlaze iz saborskog mandata«, potpisali su Brkić i Podrug. To znači da će HČSP za Podruga dobivati novac iz državnog proračuna, za četiri godine to bi ukupno bilo oko milijun i 400 tisuća kuna.


U HČSP-ovom zahtjevu je i preslika punomoći ovjerene kod javnog bilježnika koju je predsjednik stranke Ante Miljak dao Podrugu kako bi potpisao sporazum, kao i sporazum HČSP-a i HSP dr Ante Starčević iz studenog 2014. kojim je HČSP postao dio Domoljubne koalicije. Ali, svi ti papiri ne bi imali nikakvu važnost bez HDZ-ova pristanka da ih provede. Mandatno-imunitetno povjerenstvo bez toga ne može mandat dodijeliti Podrugu. Iako se HČSP već dan nakon izbora pohvalio u priopćenju da su »poslije 15 dugih godina« opet parlamentarna stranka.  »HČSP je u Domoljubnoj koaliciji bio podzastupljen i bez imena stranke, ali smo pristali na takav status zbog nužnog zajedništva hrvatskih domoljubnih snaga. Naš doprinos pobjedi Domoljubne koalicije je odlučujući, i on je daleko veći od toga jednoga mandata kojega će Podrug obnašati u cjelini«, istaknuto je u priopćenju HČSP-a.


Zadnji HČSP-ov zastupnik bio je njihov osnivač Ivan Gabelica. HČSP je danas jedina hrvatska stranka koja se ne ustručava pozitivno izražavati o ustašama i NDH, čiju godišnjicu osnivanja redovito obilježavaju.


»Samo slobodna, samostalna i nezavisna hrvatska država jamstvo je opstanka, slobode i neometanog razvitka hrvatskog naroda, pa se zato Hrvatska čista stranka prava bori za oslobođenje cijeloga hrvatskoga etničkoga i povijesnoga prostora, za uspostavu potpuno samostalne i nezavisne Države Hrvatske na cijelom tomu prostoru i za obranu te Države (nakon što ona bude uspostavljena)«, jedno je od temeljnih načela HČSP-a.


Premijer Zoran Milanović u nedavnoj je kampanji napadao HDZ zbog koalicije s čistim pravašima. »Na njihovoj je listi HČSP, stranka koja veliča ustaštvo i Antu Pavelića, a HDZ nas proziva za fantomsku suradnju s HDSSB-om«, u više je navrata izjavio Milanović.