Nejedinstvo u zdravstvu oko pregovora s Vladom

Podijeljeni sindikati: 29 tisuća sestara i liječnika protiv, a 17 tisuća za štrajk

Bojana Mrvoš Pavić

Oni koji žele u štrajk o datumu će odlučiti u petak. Tijekom štrajka radit ćemo kao da je nedjelja, kazala je predsjednica Glavnog vijeća Sindikata sestara i medicinskih tehničara Ankica Prašnjak



ZAGREB  Gotovo 12.500 medicinskih sestara i tehničara te oko 4.500 liječnika, udruženih u Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara te Hrvatski liječnički sindikat, definitivno idu u štrajk do ispunjenja zahtjeva, najavila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Ankica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Sindikata sestara i medicinskih tehničara.


Odluka o datumu početka štrajka bit će donesena 6. rujna, kad će biti održana sjednica Glavnog vijeća, pri čemu već sada Prašnjak najavljuje kako tijekom štrajka medicinske sestre, tehničari i liječnici – članovi ovih dvaju sindikata, njih ukupno oko 17 tisuća, neće sudjelovati u operativnim zahvatima, pregledima u ambulantama i na odjelima, odnosno radit će onako kako uobičajeno rade nedjeljom, pružajući tek osnovnu skrb pacijentima u bolnicama.


Liječnici i sestre te tehničari zaposleni na Hitnoj pomoći, koji imaju zabranu štrajka, radit će normalno, deklarativno podržavajući štrajk kolega – članova dvaju sindikata. Preostalih oko 23.500 medicinskih sestara i oko pet i pol tisuća lječnika, učlanjenih u druge sindikate, neće štrajkati.   

Smanjene plaće


Sindikat Ankice Prašnjak i Hrvatski liječnički sindikat na čelu kojeg se nalazi Ivica Babić traže od Vlade ukidanje novog, tzv. mini-kolektivnog ugovora, kojeg je početkom srpnja potpisao samo Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Spomenke Avberšek, a kojim su im, kažu, plaće smanjene i do 30 posto, jednako tako i mnoga druga prava. Zahtijevaju ukidanje zabrane novog zapošljavanja, kao i postupno plaćanje odrađenih, a nikad plaćenih prekovremenih sati. Iscrpljeni su, kažu, i više ne mogu čekati. 


»Svim građanima, pacijentima, bolesnicima, poručujemo da od njih u štrajku očekujemo veliku podršku, jer smo ugroženi i mi i oni. Ugroženi su životi, jer mi, s ovakvim kapacitetima, ne možemo pacijentima pružati adekvatnu zdravstvenu uslugu. Pomozite nama, i tako ćete pomoći i sebi, imate na to pravo. Moramo imati zdravstvo kakvo zaslužujemo, nemojte da nam se dogodi zdravstvo kakvo imaju u SAD-u, u kojem ljudi, neosigurani, umiru na ulicama«, poručila je Vesna Jurković, predsjednica podružnice Sindikata sestara i tehničara u Slavonskom Brodu.   

Neplaćeni prekovremeni




Sestre, napominje Prašnjak, tijekom pola godine, do godine dana, ovisno o radnom mjestu, sakupe i do 500 neplaćenih prekovremenih sati. »Tijekom štrajka ćemo raditi kao da je nedjelja, ali i sada, sa ovakvim kapacitetima, radimo kao da je nedjelja svakog dana. Pacijenti nas prijavljuju komori zbog dekubitusa, koji pokazuju koliko se sestre o pacijentima brinu, no ja ću vam reći da dekubitusa čak ni nema onoliko koliko bi ih, s obzirom na broj sestara u bolnicama, moglo biti«, kazala je Prašnjak, napominjući kako sestre takav tempo rada, plus nova zakidanja prava, vraćena na prava otprije deset godina, više neće tolerirarti. 


»Odustajanja nema, jer kad se mi obratimo javnosti s argumentima, oni nam, Vlada, vraća na tako ružan, i zločest način«, zaključila je Prašnjak, novu konferenciju za novinare, o tijeku štrajka, najavljujući za 6. rujan, nakon sastanka sindikata.