Izazovi i nasljeđe

Počeo korčulanski forum o ljevici. Buden: Zašto smo u Afganistanu?

Boris Pavelić

Foto Boris Pavelić

Foto Boris Pavelić

Ovi idioti uvest će nas u rat. Već i jesu: zašto smo u Afganistanu? Zašto sudjelujemo u najdužem ratu u američkoj povijesti, koji Amerika gubi? To pitanje nitko ni ne postavlja, kazao je Buden



KORČULA – „Zašto smo u Afganistanu? To nitko ne pita“, kazao je publicist Boris Buden na prvoj večeri „Foruma za raspravu o izazovima i nasljeđu ljevice“, koji je u petak navečer počeo u Korčuli. 


Govoreći o ostavštini jugoslavenske ljevice, Buden je, među ostalim, istaknuo, „antimilitarističku poziciju“ socijalističke Jugoslavije, dodajući kako je protivljenje ratovima i danas „jedno od ključnih pitanja.“


„Ovi idioti uvest će nas u rat. Već i jesu: zašto smo u Afganistanu? Zašto sudjelujemo u najdužem ratu u američkoj povijesti, koji Amerika gubi? To pitanje nitko ni ne postavlja“, kazao je Buden.


Nacionalisti uvijek nezadovoljni




Forum je počeo raspravom o polustoljetnom nasljeđu revolucionarne 1968. godine te nasljeđu znamenitoga zagrebačkog filozofskog časopisa Praxis, čiji su utemeljitelji, zagrebački liberalni marksisti, organizirali Korčulansku ljetnu školu, okupljalište uglednih marksističkih i nemarksističkih filozofa tog vremena.


Riječki publicist Vuk Perišić govorio je o odnosu jugoslavenskih komunista i nacionalizma, te pokušao objasniti zašto nije uspio jugoslavenski ustav iz 1974.


„Taj ustav trebao je zadovoljiti nacionaliste, ali njih naprosto ne možete zadovoljiti – oni su i danas nezadovoljni. Nacionalisti ne žele ravnopravnost, nego dominaciju, paroksizam nezavisne države u kojoj ni za koga drugog neće biti mjesta“, kazao je Perišić.


Splitsko-britanski ekonomist Toni Prug govorio je o odnosu planske i tržišne privrede, rekavši kako socijalizam i ljevica, žele li prevagnuti, moraju naći način da postanu ekonomski uspješniji od kapitalizma, „jer ljudi žele živjeti bolje“. „Zanemarivanje ekonomskih znanosti, matematike, statistike, veliki je problem za ljevicu“, tvrdi Prug.


O usponu radikalne desnice


Zagrebački povjesničar Hrvoje Klasić govorio je o 1968. godini u Jugoslaviji, zaključujući kako se na ondašnjim događajima „može razumjeti koliko je Jugoslavija bila drukčija“, te koliko je njezina vanjska politika bila uspješna i poštovana i na Istoku i na Zapadu.


Forum se nastavlja danas raspravom o usponu radikalne desnice i budućnosti Europe, a govorit će, među ostalima, slovenski analitičar Mitja Velikonja, sarajevski politolog Nerzuk Ćurak, Dino Mustafić, redatelj iz Sarajeva, te feministička aktivistica Vedrana Bibić.


Trodnevni forum za raspravu o ljevici organizirali su Udruga antifašističkih boraca i antifašista Korčule i Nova Ljevica, a održava se, simbolički, na pedesetu obljetnicu revolucionarne 1968.