Po uzoru na vojsku SAD-a

Po vojničke čizme i vojnu karijeru u MORH-ov dućan

Irena Frlan Gašparović

U trgovini će i civili i vojnici moći kupiti različitu robu, primjerice, vojničke čizme, vojne oznake, značke i druge suvenire



ZAGREB  Po uzoru na vojske drugih zemalja, poput SAD-a, i hrvatsko Ministarstvo obrane otvorit će uskoro zasebni informacijski centar u kojem će zainteresirani za vojnu službu moći dobiti sve informacije o mogućnostima koje im nudi karijera u obrambenom sustavu. Usput će moći kupiti i pokoji vojnički suvenir.



Samu trgovinu vojne opreme, prema neslužbenim informacijama, držat će tvrtka Pleter, koja upravlja gotovo svim ugostiteljskim i smještajnim kapacitetima MORH-a i Hrvatske vojske (12 vojnih restorana, pet hotela, devet domova HV-a i 50 kantina u vojarnama). Pritom MORH pokriva sve režijske i komunalne troškove svih prostora u kojima Pleter posluje. Pleter je, prema tvrdnjama naših sugovornika iz MORH-a, sklopio ugovor i s Opteko grupom, koja okuplja desetak različitih tvrtki, od Inkopa do Šestan Buscha, a cilj njihove suradnje je, između ostaloga, i stvaranje prepoznatljivog proizvoda, kompleta odore i opreme za vojnike i policajce, koji će biti konkurentan na svjetskoj razini.





Kako doznajemo, infocentar i trgovina vojne opreme trebali bi biti službeno otvoreni u roku od mjesec dana. Nalazit će se u prostoru koji je u vlasništvu MORH-a pa za Ministarstvo ta investicija nije dodatni trošak. Riječ je o prostoru u širem centru Zagreba, u Zvonimirovoj ulici, u kojem su donedavno bili samo uredi. Da se tu sprema neka »vojna aktivnost«, jasno je već sad: buduću vojnu trgovinu nije teško razlikovati od susjednih lokala jer je već »ukrašena« maskirnim uzorkom.


MORH-ov plan zapravo podsjeća na scene koje se viđaju u američkim filmovima: u manjem dijelu poslovnog prostora bit će smješten informacijski centar s prijamnim pultom za kojim će potencijalne novake dočekivati časnik ili dočasnik. Tako će oni koji žele svoju karijeru izgraditi u obrambenom sustavu iz prve ruke moći doznati što ih očekuje.


Dio trgovine bit će izložbenog karaktera. Naime, namjera je Ministarstva da se na jednom mjestu može vidjeti sve ono što hrvatski vojnik danas nosi, od kacige do čizme. To bi, nadaju se u MORH-u, mogla biti dodatna promocija hrvatske vojne industrije, koja je posljednjih godina živnula i počela sklapati dobre poslove i u inozemstvu.U trgovini će i civili i vojnici moći kupiti različitu robu, primjerice, vojničke čizme, vojne oznake, značke i druge suvenire, doznajemo u MORH-u. No, dio robe bit će ograničen samo na djelatne vojne osobe, koje će, pri kupnji, morati pokazati vojnu iskaznicu.