Slučaj spaljivanja 'Novosti'

Plenkovićeva reakcija na incident: ‘Keleminec i njegove pristaše su nevažni marginalci’

Hina

Reuters

Reuters

»Ne bih se na to obazirao. Mislim da je Ravnateljstvo policije poduzelo mjere i to pitanje nije relevantno«, kazao je Plenković novinarima u Žepču u središnjoj Bosni gdje je boravio u radnom posjetu



ŽEPČE Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković ocijenio je u subotu marginalnim i nevažnim prosvjed Autohtone – Hrvatske stranka prava ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Zagrebu kada je manja skupina prosvjednika predvođena Draženom Kelemincem uz ostalo zaprijetila hrvatskom premijeru da ne smije dirati spornu spomen ploču s ustaškim pozdravom istaknutu u Jasenovcu.


»Ne bih se na to obazirao. Mislim da je Ravnateljstvo policije poduzelo mjere i to pitanje nije relevantno«, kazao je Plenković novinarima u Žepču u središnjoj Bosni gdje je boravio u radnom posjetu.


Keleminčevu stranku koja je organizirala prosvjed hrvatski je premijer opisao kao »marginalnu« konstatirajući kako je njoj takav vid javnih istupanja svojstven već godinama.




Dvadesetak simpatizera Autohtone – Hrvatske stranke prava (A-HSP) prosvjedovalo je ispred sjedišta SNV-a u Zagrebu, pod sloganom »Zaustavili smo vas 1991., zaustavit ćemo vas opet«, Keleminec je tijekom prosvjeda u Zagrebu zapalio i primjerak tjednika srpske nacionalne manjine »Novosti«, rekavši da su te novine pozivale na podmetanje požara u Hrvatskoj u jeku turističke sezone.


»Došli smo ispred sjedišta SNV-a Milorada Pupovca suprotstaviti se njihovoj velikosrpskoj politici u Hrvatskoj, zaustavili smo ih 1991. zaustavit ćemo ih i sada«, izjavio je Keleminec u zagrebačkoj Gajevoj ulici, okružen s 20-tak pristaša i isto toliko predstavnika medija.


Prosvjed je nadzirala i snimala interventna policija s otprilike dvostruko više pripadnika.


Pristaše na skupu nosile su zastavu sa stranačkim grbom na kojoj je bio i natpis »za dom spremni«. Keleminac je u »govoru« istaknuo da se taj pozdrav ne smije micati sa spomen ploča, poručujući da su uz njega mnogi branitelji dali živote za Republiku Hrvatsku.


Ustvrdio je i da se novcem iz hrvatskog državnog proračuna podižu četnički spomenici. »Ako vi skinete ploču HOS-a mi ćemo skinuti sve četničke ploče po Hrvatskoj i četnički spomenik u Srbu«, rekao je.Premijeru Plenkoviću poručio da ne miče natpis »za dom spremni«.

Ako zabrani u demokratskoj državi domoljubni pozdrav kojim se kaže da si spreman braniti svoj dom i Domovinu, onda je Plenković uveo diktaturu, ukinuo demokratski sustav i učinio od Hrvatske totalitarnu državu, ocijenio je Keleminec.


»Nemojte se Plenkoviću s time igrati, to je opasno i za vas i za vašu stranku i za one koje vi podržavate. Jer, vi podržavate one koji su palili i i ubijali hrvatsku državu i bili protiv Hrvatske 1991. godine i htjeli veliku Srbiju na teritoriju Hrvatske ili nekakvu Jugoslaviju«, dodao je Keleminec.