Premijer

Plenković se nada dogovoru s Austrijancima: ‘Nama je Bleiburg simbol najveće patnje’

Hina

Foto Igor Kralj / PIXSELL

Foto Igor Kralj / PIXSELL



Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u petak da Bleibuirg za Hrvatsku predstavlja jedan od simbola najtežih povreda ljudskih prava i patnji hrvatskog naroda u 20. stoljeću te je izrazio nadu da će u dijalogu između hrvatske i austrijske biskupske konferencije biti pronađeno rješenje za primjereno komemoriranje i molitve za žrtvu.


»Glavni cilj obilježavanja bleiburške tragedije mora biti komemoracija žrtvama, iskazivanje pijeteta prema svima koji su tamo ubijeni bez suda i presuda i zbog toga se nadam da će u dijalogu između hrvatske i austrijske biskupske konferencije biti pronađeno rješenje za primjereno komemoriranje i molitve za žrtvu«, kazao je Plenković na sjednici Vlade.


Premijerov je to osvrt na odluku Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine ne dopusti slavljenje mise zadušnice na Bleiburškom polju.




Poručio je da Vlada vrlo jasno osuđuje negiranje te velike tragedije hrvatskog naroda, no isto tako i pokušaj politiziranja komemoracije ili relativiziranje zločinačkog karaktera ustaškog režima.


»Tu nemamo apsolutno nikakvih dilema. Vlada ima potpuno jasan otklon od svakog totalitarizma i podržava politiku njegovanja kulture sjećanja na široka kršenja ljudskih prava tijekom 20. stoljeća. Spremni smo uložiti napore preko ministarstva i našeg veleposlanstva i austrijske javnosti pa i u komunikaciji koja se odvija između crkava, ne uključujući se u njihove relacije, da se na konstruktivan način iznađu odgovarajuća rješenja«, istaknuo je premijer.


Postigli smo kvalitetan konsenzus o kurikulumu povijesti


Istaknuo je da su aktivnosti koji se tiču svih kurikuluma u našem obrazovnom sustavu došle do kraja, naglasivši da je taj dokument usvojen jednoglasno na stručnoj razini.


»Postigli smo kvalitetan konsenzus o kurikulumu povijesti, koji nerijetko izaziva ideološke i ne samo stručne, već i političke prijepore. Taj tekst je dovršen, ministrica će ga usvojiti, a njegova se objava u Narodnim novinama očekuje sredinom idućeg tjedna«, kazao je Plenković.


Ocijenio je da su osjetljive teme povijesti 20. stoljeća poput pitanja zločina i holokausta primjereno zastupljene u kurikulumu koji se nedvojbeno, demokratski i nepristrano određuje prema svakom totalitarnom i autoritarnom sustavu.


Naglasio je da je tema Domovinskog rata također primjereno i detaljno obuhvaćena ovim kurikulumom i u skladu je sa saborskom Deklaracijom o domovinskom ratu.»To nije dokument političke već stručne razine«, rekao je Plenković.

Dodao je da iza ovakvog kurikuluma možemo svi zajedno stati, uključujući članove Vlade koji su iz narodnjačkih ili demokršćanskih ili liberalnih političkih filozofija, i da je to glavna vrijednost tog dokumenta.


Zahvalio je svima koji su pridonijeli tom bitnom iskoraku, posebno zahvalivši ministrici obrazovanja Blaženki Divjak i čelnom čovjeku ekspertne radne skupine Radovanu Fuchsu.


Vjeruje da će stručnjaci koji će pisati udžbenike na temelju tog kurikuluma napraviti »kvalitetne i zanimljive tekstove za mlade koji će iz obrazovnog sustava izlaziti sa svim temeljnim znanjima o hrvatskoj kulturi, povijesti, jeziku, identitetu našoj tradiciji, a isto tako biti dobro informirani o povijesti Europe i svijeta i drugih zemalja«.


Premijer Andrej Plenković u petak je ponovio kako su optužbe ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da su hrvatski obavještajci bili dio tajne operacije čiji je cilj bio pokazati da u toj državi djeluju naoružane skupine radikalnih islamista »besmislice« i »manipulacije«. 


Te su Mektićeve izjave takve da »osim riječi ‘besmislica’, ‘manipulacija’ i ‘zlonamjerna tvrdnja’ ne zaslužuju nikakve dodane i daljnje komentare«, rekao je Plenković na sjednici Vlade.


»Hrvatska je članica NATO saveza i Europske unije, zemlja koja se zajedno s drugim partnerima angažira u borbi protiv terorizma i u tom smislu će nastaviti surađivati sa svim zemljama u okruženju, uključujući i sa BiH, na jedan odgovoran način«, zaključio je premijer.