Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
8. prosinca 2019.
Uskoro odluka

Plenković sada navija za Karamarka: Ustavni sud spašava i bivšeg i sadašnjeg šefa HDZ-a, ali i ministre

Andrej Plenković i Tomislav Karamarko /  Foto: Damir SENČAR/PIXSELL
Andrej Plenković i Tomislav Karamarko / Foto: Damir SENČAR/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 12. lipanj 2019. u 17:49 2019-06-12T17:49:00+02:00

Kako saznajemo od izvora bliskog Ustavnom sudu, sjednica na kojoj su ustavni suci i sutkinje glasali još nije održana, što znači da odluka još nije usvojena, ali čini se da dosadašnje rasprave idu u smjeru da se prihvati Karamarkova ustavna tužba

ZAGREB - Ustavni sud bi za dva do tri tjedna, vjerojatno najkasnije početkom srpnja, trebao donijeti odluku o tužbi Tomislava Karamarka protiv Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Radi se o odluci Povjerenstva iz lipnja 2016. godine u aferi »savjetnica« kada je Povjerenstvo zaključilo da je Karamarko bio u sukobu interesa, ali i da je povrijedio načela obnašanja dužnosti. Ta odluka je faktično označila kraj Tomislava Karamarka na čelu HDZ-a i pripomogla padu ionako slabe Vlade HDZ-a i Mosta, što je na kraju dovelo i do prijevremenih izbora.

Neugodni za političare

Kako saznajemo od izvora bliskog Ustavnom sudu, sjednica na kojoj su ustavni suci i sutkinje glasali još nije održana, što znači da odluka još nije usvojena, ali čini se da dosadašnje rasprave idu u smjeru da se prihvati Karamarkova ustavna tužba, iako pritom treba uzeti u obzir činjenicu da se konačna odluka mora dogoditi na sjednici na kojoj će se ustavni suci izjasniti o predmetu.

Eventualno prihvaćanje Karamarkove tužbe njemu bi dalo satisfakciju, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa okljaštrilo, a Andreja Plenkovića i sve dužnosnike njegove Vlade protiv kojih Povjerenstvo vodi postupak zbog moguće povrede načela obnašanja dužnosti opisanih u sad već pomalo glasovitom članku 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, ovakav ishod bi silno razveselio.

Eventualno prihvaćanje Karamarkove ustavne tužbe bi praktično značilo da Povjerenstvo ne može izricati svoje stavove po tom pitanju, pa bi i samo vođenje postupaka zbog povrede načela djelovanja dužnosnika postalo besmisleno. Takva odluka Povjerenstva ne nosi sa sobom i sankciju, izrečenu u određivanju novčane kazne, ali sama konstatacija da je netko povrijedio načela obnašanja dužnosti (a u slučaju Karamarka i bio u sukobu interesa) je za političare, barem na nacionalnoj razini, očito veoma neugodna.

Zakon u ladici

Ako, pak, Povjerenstvo ne bi moglo donositi svoje stavove po tom pitanju, ono bi postalo tijelo koje bi praktično moglo izricati sankcije, ali u pravilu samo zbog tehničkih propusta poput nepravilno ispunjene imovinske kartice ili toga da se dužnosnik nije pravodobno povukao i iz nekog upravnog ili nadzornog odbora u kojem ne smije biti.

Moguće je i da su posljednja zbivanja oko Povjerenstva, posebno Plenkovićeva odluka da zatraži izuzeće Novaković u predmetu u kojem se odlučuje o tome je li on povrijedio načela obnašanja dužnosti, motivirana upravo spoznajom da bi Ustavni sud uskoro o tome trebao odlučiti u Karamarkovoj tužbi.

Odluči li Ustavni sud u Karamarkovu korist, time bi vjerojatno razriješio briga Plenkovića kada je riječ o Povjerenstvu, ali i bivšu potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, kao i ministra financija Zdravka Marića čije je slučajeve Upravni sud vratio Povjerenstvu na ponovno postupanje. Povjerenstvo bi, naime, moglo izgubiti osnovu za postupanje. Takva odluka Ustavnog suda pripomogla bi i ministru uprave Lovri Kuščeviću koji već gotovo deset mjeseci u ladici čuva novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Njega nakon takve eventualne odluke Ustavnog suda nitko ne bi mogao optužiti da ograničava ovlasti Povjerenstva jer bi on mogao konstatirati da postupa po odluci Ustavnog suda.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.