Premijer u Bruxellesu

Plenković očekuje konsenzus oko reizbora Donalda Tuska za predsjednika Europskog vijeća

Hina

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

»Na sastanku EPP-a donijeli smo odluku da ćemo podržati Tuska, aktualnog predsjednika koji želi nastaviti svoj mandat. Nadamo se da će se danas postići konsenzus iza kojeg će biti i Poljska«, rekao je Plenković



BRUXELLES Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenović izrazio je u četvrtak u Bruxellesu nadu da će se oko reizbora Donalda Tuska za predsjednika Europskog vijeća postići konsenzus, iza kojeg će stati i njegova matična zemlja Poljska, koja se tome oštro protivi.


  Premijer Plenković sudjeluje u četvrtak i petak na sumitu zemalja članica EU-a. Prije summita sudjelovao je na sastanku čelnika Europske pučke stranke (EPP).


  »Na sastanku EPP-a donijeli smo odluku da ćemo podržati Tuska, aktualnog predsjednika koji želi nastaviti svoj mandat. Nadamo se da će se danas postići konsenzus iza kojeg će biti i Poljska«, rekao je Plenković po dolasku u zgradu Europskog vijeća.




 Izbor predsjednika Europskog vijeća prva je točka dnevnog reda summita 28 čelnika EU-a. Dosadašnji predsjednik, bivši poljski premijer Donald Tusk ima veliku podršku svih, osim vlastite zemlje. Uobičajeno je da se predsjednik Europskog vijeća bira konsenzusom iako prema pravilima može biti izabran kvalificiranom većinom. Ovo je dosad nezabilježena situacija da kandidat nema potporu zemlje iz koje dolazi. Postoji zabrinutost da bi to pitanje moglo posve zasjeniti summit koji počinje u četvrtak popodne.


 Međutim, sudeći po izjavi poljske premijerke Beate Szydlo nema previše izgleda za konsenzus.


 »Ništa o nama bez nas – to je najvažnije pravilo Europske unije. Nećemo dopustiti situaciju u kojoj se ne sluša mišljenje jedne države članice. Mora se poštovati mišljenje svake države članice jer je to temeljna vrijednost Europske unije. Riječ je o načelu, ne možemo dopustiti da moć nadvlada načelo. Ne može se izabrati osoba protiv volje države članice. Time će temeljno pravilo EU-a biti razbijeno, a to je solidarnost, suradnja i poštovanje. Takvo ponašanje destabilizira EU«, rekla je Szydlo.


 Tijekom radne večere, čelnici EU-a razgovorat će o stanju na jugoistoku Europe.


 »Drago mi je da će se nakon dugog niza godina u zaključcima Europskog vijeća ponovno naći riječi ohrabrenja i potpore državama jugoistoka Europe na putu prema EU-u. Za Hrvatsku je posebno važno da se proširenje nastavi. Mi smo najmlađa članica, koja je zadnja ušla u EU. Tu imamo najsvježije iskustvo, pomažemo svim susjedima u ispunjavanju kriterija, vjerujemo da je ovakva poruka dobra«, kaže hrvatski premijer.


 Dodao je da će se razgovarati o stanju u pojedinim državama u kojima ima određene napetosti poput Makedonije te o BiH.


 »Meni je bitno da pošaljemo poruku da je EU prisutna, da brine o tim zemljama i na taj način markira prostor i smjer njihovog daljnjeg razvoja«, rekao je Plenković.


 Istaknuo je da se zauzima da se i dalje koristi riječi proširenje, pridruživanje, kandidati i potencijalni kandidati, koje su u posljednje vrijeme nestale iz europskog žargona, a umjesto toga se koristi eufemizam »europska perspektiva«. 

U zaključcima summita trebao bi se naći i paragraf o različitoj kvaliteti prehrambenih proizvoda u novim i starim članicama EU-a.


 »Moramo se zauzeti za to da na jedinstvenom tržištu kvaliteta proizvoda, javno zdravstvo, sigurnost hrane bude identična i da proizvodi koje proizvođači plasiraju u bilo koju članicu budu iste kvalitete. To je mininimum na kojem svi inzistiraju«, rekao je Plenković.