Pravoslavni Božić

Plenković na domjenku SNV-a: “Podrška zastupnika srpske nacionalne manjine Vladi nije mala stvar…”

Hina

Photo Sandra Simunovic/PIXSELL

Photo Sandra Simunovic/PIXSELL

Premijeru je posebno drago da u Hrvatskom saboru već treću godinu uživaju podršku i povjerenje zastupnika svih nacionalnih manjina, uključujući i zastupnika srpske nacionalne manjine »koji tako izravno sudjeluju u donošenju javnih politika«



ZAGREB, 6. siječnja 2019. (Hina) – Podrška koju pripadnici srpske nacionalne manjine daju saborskoj većini i Vladi nije mala stvar s obzirom na bremenitu povijest hrvatsko-srpskih odnosa u 20. stoljeću, rekao je premijer Andrej Plenković u nedjelju na domjenku Srpskog narodnog vijeća (SNV) u povodu pravoslavnog Božića, naglasivši kako su kroz tu podršku oni istinski akteri političke i društvene scene te sudjeluju u uređivanju svih pitanja koja se odnose na prava manjina.


»Sjećanje na Kristovo rođenje prilika je za osnaživanje vjere u mir, solidarnost i toleranciju među ljudima, kao i u zajedništvo rješavanja pitanja važnih za sve naše sugrađane. Vjera u bolje sutra ujedinjuje naša građane bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost, a božićno vrijeme dodatna je prilika za jačanje suradnje i uvažavanje«, rekao je premijer na tradicionalnom domjenku SNV-a.


Međusobno uvažavanje i tolerancija temelj društva


Plenković ističe da su međusobno razumijevanje i tolerancija temelj hrvatskog društva te djelovanja Vlade te mu je, rekao je, stoga posebno drago da u Hrvatskom saboru već treću godinu uživaju podršku i povjerenje zastupnika svih nacionalnih manjina, uključujući i zastupnika srpske nacionalne manjine »koji tako izravno sudjeluju u donošenju javnih politika«.




»To nije mala stvar jer svi dobro znamo da je povijest hrvatsko-srpskih odnosa u 20. stoljeću bila bremenita i da nije bila jednostavna«, rekao je.


Na te odnose izravno utječe i kvaliteta odnosa između Zagreba i Beograda, dodaje premijer. »I kao što se trajna pomirba između Francuske i Njemačke nije dogodila preko noći, trebat će još vremena da zacijele još friške rane u odnosima između Hrvatske i Srbije«, ustvrdio je.


Posebno bolnim pitanjem koje opterećuje te odnose pritom ističe pitanje nestalih osoba. »Nerješavanje tog pitanja znatno usporava potreban proces pomirbe, jer nas drži u prošlosti i onemogućava nam da se okrenemo izgradnji budućnosti«, rekao je.


Dovršiti pitanje povratka, u svim smjerovima


S tim je povezano, nastavio je premijer, i pitanje povratka koje, kaže, treba dovršiti u svim smjerovima.


»Tu je i pitanje istine – jer bez istine nema suočavanja s prošlošću, bez istine nema pomirbe, nema izgradnje zajedničke budućnosti. Ovo govorim stoga što smatram da je u hrvatskom društvu potrebna pomirba, tolerancija, međusobno uvažavanje«, naglasio je.Drži da pripadnici manjina trebaju podržavati parlamentarnu većinu i biti njezin dio jer, ističe, samo tako postaju istinski akteri na političkoj i društvenoj sceni i samo tako mogu pomoći Vladi i parlamentarnoj većini da još bolje uređuje zakonska, materijalna, financijska i institucionalna pitanja koja se odnose na prava manjina.

»U to iskreno vjerujem i smatram da je to put kojim ćemo nastaviti. Smatram da je to put koji može omogućiti Srbima u Hrvatskoj kvalitetan položaj, realizaciju njihovih prava i njihovo mjesto u našem društvu, koje zajednički trebamo graditi kao društvo i državu u kojoj se međusobno gradi povjerenje, u kojoj se poštuju građanska prava, u kojoj se uvažavaju manjinske posebnosti i identitet koji društvo čine bogatijim«, rekao je.


Blagdan Božića, Kristivog rođenja, dodao je na kraju svoga govora, treba biti temelj razumijevanja i uzajamnog poštovanja svih kršćanskih vjernika u Hrvatskoj.


»Jer, ono što je zajedničko svima nama je vjera i nada u bolje i pravednije sutra za naše obitelji, bližnje i cjelokupno hrvatsko drušrtvo. Stoga neka ovaj Božić svim kršćanskim vjernicima bude poticaj za dijalog i suradnju i izgradnju društva tolerancije i povjerenja«, poručio je Plenković čestitavši u ime Vlade i svoje sobno ime svim pravoslavnim vjernicima sretan i blagoslovljen Božić uz pozdrav« Mir Božji, Hristos se rodi!«


Kirinić: Možemo osnažiti zajedničke nam vrijednosti u svrhu općega dobra


Predstojnica Ureda predsjednice Republike Anamarija Kirinić u nedjelju je u ime predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović svim pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj čestitala Božić, istaknuvši kako hrvatski i srpski narod imaju mnoge zajedničke vrijednosti koje se mogu osnažiti i oplemeniti, a sve u svrhu općega dobra.


Kirinić je na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća poručila kako je Božić uvijek dobra prigoda kojom osnažujemo svoje veze, produbljujemo međusobne međuljudske odnose, u duhu poštovanja naših vjerskih tradicija.


Istaknula je da je cijela srpska zajednica u Hrvatskoj, čiji je veći dio sastavljen od pravoslavnih vjernika, važan dio izgradnje hrvatskoga društva kao društva mira, tolerancije, humanosti i veće socijalne pravde.


Te i druge plemenite ciljeve teško je, kaže, možda i nemoguće dosegnuti u onim idealnim mjerama, ali oni su vrijedni da u njih utkamo, ugradimo sve one vrijednosti vjerskih zajednica kojima pripadamo, kao i sve one dobre osobine naših osobnih opredjeljenja.


»Mnoge su nam vrijednosti zajedničke, mi ih dijelimo, vjerujemo da ih možemo osnažiti, oplemeniti, proširiti, a sve u svrhu općega dobra. Pred nama je godina nova, pred nama su novi izazovi, novi ciljevi, nove zadaće, s uvjerenjem da zajedničkim naporom možemo ostvariti zacrtani napredak«, zaključila je Kirinić.


Radin: Razlike treba uvažavati po mogućnosti i voljeti


Razlike treba uvažavati, a po mogućnosti i voljeti, ako tako razmišljamo bit ćemo na dobrom putu, naglasio je u nedjelju potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin na domjenku Srpskog narodnog vijeća u povodu pravoslavnom Božića, pozivajući sve, i vjernike i one koji to nisu, da se okrenu budućnosti i grade zajednički život u miru i uvažavanju svih različitosti. Radin je u ime predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i svih zastupnika čestitao Božić pravoslavnim vjernicima, ističući da božićne čestitke srpskog naroda ukazuju na važnost ljubavi, mira i nade, kao i zajedništva.

U to je ime pozvao sve ljude, vjernike i one koji to nisu, da se okrenu prema budućnosti, da grade zajednički život u miru i uzajamnom poštovanju, uvažavanju svih različitosti kojih svaka osoba, zajednica ili narod imaju u sebi.


Slogan da smo svi isti alat je ideologije


»Slogan da smo svi isti alat je ideologije, koji različitima ostavlja da budu na marginama, diskriminirani. Polazimo od jednostavne činjenice da smo svi različiti, da rasne, nacionalne, rodne ili spolne, vjerske ili dobne i druge razlike treba uvažavati, a po mogućnosti i voljeti. Ako tako razmišljamo bit ćemo na dobrom putu«, poručio je.


Radin je napomenuo kako Srbi i Srpkinje na ovim hrvatskim prostorima žive od pamtivijeka, kao nedjeljiv dio ljudske zajednice koja je stoljećima živjela u skladu.


»Na samom kraju ovog milenija, kao i kod mnogih drugih naroda, taj je sklad doveden u pitanje, višekratno narušen i ponovno izgrađen. Slaveći Božić na ovom već tradicionalnom zagrebačkom domjenku želimo ukazati na tu jednostavnu istinu – da je sklad među narodima koji nastanjuju Hrvatsku daleko čvršći i vremenom dugotrajniji od nerazumijevanja i sukoba, da je ljubav među različitima daleko postojanija od mržnje«, rekao je.+.


Radin je ustvrdio kako se danas trenutci definiraju kao teški za sve, u razdobljima kad se čini da nitko više ne razumije nikoga i da nitko ni s kim više nije u skladu pa, istaknuo je, treba čvrsto istaknuti, podcrtati i ponavljati da bi sklad bio postojaniji i dublji od bilo kojeg nerazumijevanja.


Bez ljubavi, prijateljstva i suživota nema budućnosti


»Bez ljubavi, prijateljstva i suživota nema budućnosti, iz jednostavnog razloga što bez njih, bez suživota i ljubavi, ne bi bilo ni zajedničke prošlosti.


U svjetlu činjenice da Srpska pravoslavna crkva u 2019. godini slavi punih osam stoljeća samostalnosti, autokefalnosti, podsjećati na dugu zajedničku prošlost nameće se samo od sebe. Neka se svatko prisjeća zajedničkih proslava, zajedničkog druženja u svojim sredinama«, kazao je Radin.