HDZ traži saučesnike

Plenković će doći “na gotovo”: HDZ će predizborne koalicije sklopiti prije izbora novog predsjednika

Dražen Ciglenečki

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Uime HDZ-a će o mogućim koalicijama, neslužbeno doznajemo, pregovarati Milijan Brkić, Domagoj Milošević, Tomislav Čuljak, Damir Jelić i Tomislav Tolušić. Ta petorka će, primjerice, pokušati nagovoriti HSS da ostanu u Domoljubnoj koaliciji i, ako to žele, produljiti suradnju s HSP AS. Obje ove stranke nemaju namjeru čekati HDZ da izabere predsjednika.



ZAGREB – Tko god bio izabran za predsjednika HDZ-a, on će, što se tiče predizbornih koalicija s kojima će nastupiti njegova stranka, doći na gotovo. Naime, izbori u HDZ-u su 17. srpnja, a da sve i završi u prvom krugu, pregovori o partnerima te stranke za prijevremene izbore koji se održavaju početkom rujna već će do tada biti okončani. Dakle, Andrej Plenković, kao vjerojatni budući predsjednik HDZ-a, neće utjecati na sastav koalicije koju će predvoditi na izborima za Sabor.


Uime HDZ-a će o mogućim koalicijama, neslužbeno doznajemo, pregovarati Milijan Brkić, Domagoj Milošević, Tomislav Čuljak, Damir Jelić i Tomislav Tolušić. Ta petorka će, primjerice, pokušati nagovoriti HSS da ostanu u Domoljubnoj koaliciji i, ako to žele, produljiti suradnju s HSP AS. Obje ove stranke nemaju namjeru čekati HDZ da izabere predsjednika.


Tim za pregovore


Predsjedništvo HSS-a formiralo je tim za pregovore sa zainteresiranim strankama i cilj im je do 10. srpnja donijeti odluku hoće li na izbore ići u  sklopu neke koalicije ili samostalno.




– Mi imamo svoj program za regionalni razvoj i poljoprivredu i ne zanimaju nas nikakve fotelje. Ne tražimo niti milijarde kuna, što se ranije zamjeralo HSS-u, nego nudimo program decentralizacije Hrvatske, oživljavanja seoskih gospodarstava i spašavanja malih općina. Rok za pregovore nam je otprilike 10. srpnja. Ima, doduše, u HSS-u ljudi koji smatraju da bismo trebali još čekati, ali ja nisam među njima. Nemamo što čekati, Glavni odbor HSS-a će za dva tjedna odlučiti, a siguran sam da to neće biti jednoglasno, rekao nam je jučer predsjednik HSS-a Krešo Beljak.


Šesteročlani pregovarački tim HSS-a sjest će za stol s predstavnicima SDP-a, stranke Milana Bandića i HDZ-a. Beljak ističe da im nije važno što HDZ do tada još neće izabrati predsjednika.


– HDZ je velika stranka i tko im god postao predsjednik neće se odjednom bitno promijeniti. Mi smo osam godina bezuvjetno podržavali HDZ, a u tom je razdoblju HSS sa 150 tisuća glasova, koliko smo dobili na izborima 2007. pao na 35 tisuća preferencijskih glasova 2015. Neka u HDZ-u ocijene naš učinak i izvuku zaključke, naglašava Beljak.


HSP AS već ima zakazan termin pregovora s HDZ-om, 4. srpnja, a pet dana kasnije će na sjednici Glavnog stana stranke odlučiti o načinu izlaska na izbore.


– Prioritet je nastavak suradnje unutar Domoljubne koalicije i pritom nam je nebitno koga će HDZ izabrati za predsjednika. U to se nećemo miješati. Ali, HSP AS je ozbiljna stranka i ne možemo si dopustiti da čekamo što će biti u HDZ-u i da razgovore s njima ostavimo do trenutka kad će dobiti predsjednika. Ovih dana radimo i na našem projektu »Pravaški kišobran«, razgovaramo s manjim strankama i pojedincima sličnog usmjerenja i ako dogovori s HDZ-om ne uspiju, 9. srpnja ćemo odlučiti da idemo na izbore u tom modelu. Ali, nema apsolutno nikakvog razloga da ne ostanemo s HDZ-om, kojem smo vrlo lojalni i korektni partneri, objašnjava glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić.


HSP AS nije neophodan


HDZ-ovci  koji vode pregovore ističu, pak, da im je primarno zadržati u Domoljubnoj koaliciji HSS i HSLS. Naročito Beljakove stranke kojoj SDP nudi najmanje tri saborska zastupnika, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode…


– Vjerujemo da na kraju HSS ipak neće otići sa SDP-om. Marijana Petir bit će velika prepreka takvom potezu vodstva HSS-a, oni ne mogu oni riskirati da im ona ode iz stranke, rekao nam je jedan vispokopozicionirani HDZ-ovac.


HSP AS, smatraju u HDZ-u, nije im više neophodan.


– Gotovo su iste šanse da idemo s njima na izbore i da ne idemo. U slučaju da HSP AS ne bi s nama bio u koaliciji, otvorila bi nam se mogućnost da nakon izbora bez problema koaliramo sa svim manjinskim zastupnicima, ali i možda s HNS-om i IDS-om. No, prerano je o tome govoriti, zaključuje naš sugovornik iz HDZ-a, koji je uvjeren da Hrast neće biti dio njihove predizborne koalicije.