Premijer o gorućem pitanju

Plenković: ‘Tražimo zakonito i održivo rješenje za radnike Uljanik grupe’

Hina

Andrej Plenković / Snimio Denis LOVROVIĆ

Andrej Plenković / Snimio Denis LOVROVIĆ

 »Mi ćemo temeljito objasniti radnicima Uljanika, u krajnoj liniji Istri i Puli, jednu snimku stanja hrvatske brodogradnje u ovom trenutku i kojim putem naprijed, jer je očito da ta industrija ima poteškoća u smislu da bude samoodrživa. I zato tražimo rješenje koje će biti i zakonito i održivo i korisno za radnike«, izjavio je Plenković



ZAGREB Vlada traži rješenje koje će biti zakonito, održivo i korisno za radnike Uljanik grupe, poručio je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković u intervjuu za Dnevnik Nove TV.


 »Mi ćemo temeljito objasniti radnicima Uljanika, u krajnoj liniji Istri i Puli, jednu snimku stanja hrvatske brodogradnje u ovom trenutku i kojim putem naprijed, jer je očito da ta industrija ima poteškoća u smislu da bude samoodrživa. I zato tražimo rješenje koje će biti i zakonito i održivo i korisno za radnike«, izjavio je Plenković.


Nastojimo pronaći rješenje


 Upitan kako tumači izjavu ministra gospodarstva Darka Horvata da Vlada pokušava pronaći način kako uz komercijalne banke osigurati kredit za isplatu dvije plaće radnicima, s obzirom da država više ni direktno niti indirektno ne može pomagati brodogradilišta, Plenković je odgovorio kako Vlada nastoji pronaći rješenje i pomoći premostiti problem.




 U tom smislu, rekao je, tijekom dana je održao sastanak s predstavnicima sindikata i radnika Uljanik grupe, prošlog tjedna i s Upravom te strateškim partnerom. Vlada je u siječnju, napomenuo je, u skladu s hrvatskim propisima i pravilima o državnim potporama na razini EU, donijela tzv. plan, odnosno jamstva za sanaciju (tzv. rescue aid) koji je tada omogućio 716 milijuna kuna za funkcioniranje Uljanik grupe do danas.


 Napomenuo je kako su hrvatski porezni obveznici brodogradnju kao jednu od strateških grana hrvatskog gospodarstva subvencionirali zadnjih 28 godina s više od 31 milijardi kuna. 

Sada je, naglasio je Plenković, odgovornost kompanije – »čija je Uprava, pa i Nazdorni odbor kompletno bez utjecaja države, dovela poslovanje u ovu situaciju koja je danas, koja je sama izabrala strateškog partnera, koja je sa savjetnicima pripremila određeni plan restrukturiranja koji je neformalno upućen u Europsku komisiju« – za situaciju kakva će biti ocjena tog plana restrukturiranja.


Marić ostaje ministar, tu apsolutno nema nikakvog sukoba interesa


 Premijer ističe kako ne strahuje da će zbog pritiska javnosti, s obzirom da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa obnovilo postupak u odnosu na ministra financija Zdravka Marića oko slučaja Agrokor te s njim spojilo novootvoreni predmet povodom prijave koju je Povjerenstvu protiv njega podnio Živi zid, izgubiti Marića u Vladi.


 »Što se mene tiče, iz onoga što sam vidio glede ministra Marića, mislim da tu apsolutno nikakvog sukoba interesa nije bilo, niti je on napravio bilo što što bi se moglo po bilo kojoj logici podvesti pod sukob interesa«, poručio je.


 Naveo je kako je riječ tek o recikliranju dokumenata, na temelju kojih je Državno odvjetništvo već odbacilo prijave, i to one koje su podnijele političke stranke. »Povjerenstvo radi na temelju pritužbi političkih stranaka, znamo da je riječ o političkoj utakmici«, kazao je Plenković.


 Ponovno je odbacio nagađanja kako će nakon europskih izbora napustiti Hrvatsku i postati povjerenik u Europskoj komisiji. »Ja sam predsjednik hrvatske Vlade s ambicijom da vodim Hrvatsku naprijed«, zaključio je.Ujanik, 3. maj, radnici Uljanika, radnici 3. maja, Andrej Plenković