IZVANREDNE MJERE

Plenković: Od ponedjeljka se prekida nastava u svim školama, zatvaraju se vrtići i fakulteti

Portal Novilist.hr

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Mi ćemo od ponedjeljka stati s nastavom na razdoblje od dva tjedna i u osnovnim i u srednjim školama te ćemo uvesti već razrađeni model. Učenici od prvog do četvrtog razreda će pratiti nastavu preko HRT-a i Sportske televizije. Za više razrede, od 5. do 8. radimo na on line nastavi



Premijer Andrej Plenković održava izvanrednu konferenciju za novinare.


– I Europa i svijet i RH su u ratu protiv virusa, panike i društveno ekonomskih posljedica pandemije. Odgovornost svakog građanina je bitan element koji će utjecati na brzinu širenja epidemije.


Pozivam sve na odgovornost i na pažljivo slušanje uputa zdravstvenih djelatnika i svih koji su stručni i daju savjete. Stožer CZ-a nastavlja s aktivnostima kao i do sada s redovitim informiranjem hrvatske javnosti, a mi ćemo se sastajati jednom dnevno, rekao je Plenković.




– Čuli ste jutros, Stožer je objavio da imamo 31 slučaj. Svi oni su generirani dolaskom nekoga iz drugih zemalja gdje je epidemija prisutna. To je dobar znak. Dinamika je bitno sporija nego drugdje i to zato što smo mjere počeli poduzimati prije skoro dva mjeseca. Tada smo shvatili razmjere problema.


Tako će biti i dalje. Ministar Marić će se sastati s gospodarstvenicima, osobito s predstavnicima maloprodajnih lanaca oko opskrbe hranom. Poručujem građanima da nema razloga za paniku, masovan odlazak u šoping i pribavljanje velikih zaliha.


Želimo da sustav opkrbe normalno funkcionira i cilj sastanka je osiguranje da građani imaju sve što treba, rekao je premijer.


– Nadalje, fokusirati ćemo se na radna mjesta, ne želimo da bude problema likvidnosti, problema s isplatom plaća. Mi ćemo odgoditi i plaćanje poreza na dohodak, poreza na dobit, plaćanje doprinosa.


Dio manjih prihoda lokalnim jedinicama će državni proračun nadomjestiti. Žurnim procedurama ćemo predlagati Saboru i usvajati zakone, objavio je premijer.


– Po uzoru na Istarsku županiju planiramo također uvesti određene mjere. Trećina članica EU-a je obustavila nastavu, dok je dio u parcijalnoj obustavi, dok dio nije ništa učinio. No, svi o tome razmišljaju, dva su kriterija, prvi je širenje zaraze, a drugi odluka vlada. Od zdravstvenih stručnjaka čujemo da je manje od 2,5 posto zaraženih mlađe od 20 godina.


Ali, kako je školski sustav posebno važan, a djeca su svima posebno bitna, mi ćemo od ponedjeljka stati s nastavom na razdoblje od dva tjedna i u osnovnim i u srednjim školama te ćemo uvesti već razrađeni model. Učenici od prvog do četvrtog razreda će pratiti nastavu preko HRT-a i Sportske televizije.


Za više razrede, od 5. do 8. radimo na online nastavi. Ministrica će imati sutra virtualnu učionicu sa svim ravnateljima, materijale ćemo proslijediti nastavnicima koji će i dalje od ponedjeljka dolaziti u škole. Djeca koja ne mogu ostati doma također mogu u školu, ali nastava će na dva tjedna biti zaustavljena. To se odnosi na osnovne, srednje škole, vrtiće i fakultete, kazao je Plenković.