Subvencije za aparate A+++

Planulo svih 10.000 subvencija za štedljive kućanske uređaje, akcija opet dogodine

Bojana Mrvoš Pavić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Hoće li i iduće godine subvencija biti isplaćivana samo za ovogodišnje vrste uređaja, ili će, moguće, lista   biti i proširena, u Fondu za sada ne znaju. Građani su najviše  kupovali perilice rublja

»Rasprodani« su svi poticaji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost namijenjeni kupnji energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja, razreda A+++. Građani su u roku od samo devet dana kupili 10.000 uređaja za koje se isplaćivala subvencija od 800 kuna po uređaju, odnosno potrošeno je svih osam milijuna kuna namijenjenih toj svrsi. Posljednji je uređaj kupljen, odnosno zadnjih 800 kuna potrošeno jučer prijepodne u Osijeku te novaca za ovu namjenu više nema. U akciju Fonda bilo je na kraju uključeno 610 prodajnih mjesta, na kojima su se nudila 392 modela uređaja – perilica i sušilica rublja, perilica suđa, hladnjaka i zamrzivača, odnosno hladnjaka sa zamrzivačem. 

Zamjena i prva kupnja




Najveći broj uređaja kupljen je u Gradu Zagrebu, potom u Primorsko-goranskoj županiji i Splitsko-dalmatinskoj, a čak 90 posto kupljenih uređaja bile su perilice rublja. Prema podacima Fonda, 63 posto građana uz poticaj je kupilo uređaj kojim će zamijeniti svoj stari kućanski aparat, a za 37 posto građana ova je kupnja bila prva kupnja takvog uređaja. Među onima koji će novim uređajem zamijeniti stari, većina (51 posto kupaca) će zamijeniti uređaj stariji od šest godina. 


Kako najavljuju iz Fonda, akcija će se najvjerojatnije ponoviti i iduće godine, o čemu će više informacija biti poznato krajem ove godine, kad se bude donosio plan isplate subvencija u 2016. Hoće li i iduće godine subvencija biti isplaćivana samo za ovogodišnje vrste uređaja, ili će, moguće, lista aparata biti i proširena, u Fondu za sada ne znaju. Na pitanje postoji li mogućnost da se isplata subvencije proširi i na, primjerice, termoakumulacijske peći ili najštedljivije klima uređaje, na čije su grijanje mnogi u Primorju ili Dalmaciji »osuđeni«, u Fondu odgovaraju kako im je za ovogodišnje, prve takve poticaje dosad, vrste uređaja sugerirao Energetski institut »Hrvoje Požar«, temeljem prethodno napravljenih analiza. Hoće li u institutu za iduću godinu u obzir uzeti i energetski najučinkovitije uređaje za grijanje na struju, neće biti poznato do kraja godine. 


Uštede velike


Kupnjom i stavljanjem u funkciju prvih 10.000 uređaja uštedjet će se, otprilike, električne energije  koliko u godini dana potroše 73 kućanstva, a vode koliko potroši 166 kućanstava. U okoliš će pak otići 235 tona CO² manje. 




– Svjesni smo kako su takvi uređaji u pravilu skuplji, ali njihovom kupnjom su zagarantirani manji troškovi energije i vode tijekom životnog vijeka uređaja. Upravo zato smo pokrenuli ovaj projekt, kako bismo građanima omogućili  da umjesto A+, kupe još štedljiviji uređaj, koji će im se vremenom sasvim sigurno isplatiti, kazao je po zatvaranju akcije direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.  U trgovinama su, nakon odabira uređaja i njegovog plaćanja odjednom ili u ratama, građani dobili jedinstveni obrazac s barkodom kojeg trebaju poslati u Fond, zajedno s preslikom računa, osobne iskaznice i kartice, ili nekog drugog dokumenta koji sadržava IBAN. 


– Svima koji su kupili uređaje i dobili obrazac s barkodom važno je poručiti da dokumentaciju u Fond dostave u roku od 15 dana, kako bi na svoj račun dobili poticaj od 800 kuna, zaključuje Müller.