Obračun s mladim vandalima

Plan “Komarac”: Karlovac uvodi uređaj za rastjerivanje tinejdžera

Damir Kundić

 Britanski uređaj Mosquito emitira iritantan visokofrekventni zvuk, koji mogu čuti samo mlađi od 25 godina, a mogao bi biti postavljen uz škole i vrtiće



KARLOVAC  Karlovac bi uskoro mogao postati prvi hrvatski grad koji će u borbu protiv problema vandalizma mladih boriti – »komarcem«.


Riječ je o kontroverznom elektroničkom uređaju naziva Mosquito, koji emitira iritantan visokofrekventni zvuk, a mogu ga čuti samo mlađi od 25 godina. Stariji od te dobi, pak, s godinama gube osjetilo sluha za visoke frekvencije, pa zvuka kojeg proizvodi uređaj uglavnom ne bi trebali biti svjesni.


Mosquito je prije šest godina izumio britanski inženjer Howard Stepleton i to nakon što je skupina agresivnih tinejdžera ispred lokalne trgovine zlostavljala njegovu 15-godišnju kćer.




Domet uređaja je četrdesetak metara, a aktivira se pomoću senzora pokreta. Ponajprije je zamišljen za korištenje u parkovima, ispred škola i vrtića u noćnim satima, pred trgovinama kraj kojih se konzumira alkohol, na parkiralištima i sličnim mjestima.


– Uređaj nije nasilan, ne izaziva bol, niti je na koji drugi način opasan po zdravlje. No učinkovit je u smanjivanju vandalizma, čuvanju imovine i sprječavanju galame, a kod primjene se vidjelo da grupe mladih kasnije zaista izbjegavaju ta područja – rekao je Davor Šeler iz tvrtke Alarmedia, koja na hrvatskom tržištu prodaje Mosquito, na jučerašnjoj prezentaciji za predstavnike Grada i Policijske uprave karlovačke. U gradskoj vlasti zasad razmišljaju da bi se uređaj, koji po komadu s dodatnom opremom vrijedi sedam i pol tisuća kuna, ugradio na lokacijama oko škola i vrtića, a bio bi aktivan samo noću.


– Mi svake godine bilježimo prilične štete na gradskoj imovini, pa bi ovakav uređaj možda mogao biti od koristi. No o službenoj odluci će se tek raspravljati, a moramo i s policijom detektirati koja bi bila najpogodnija mjesta – kaže pročelnik Odjela komunalnog gospodarstva Nikola Rogoz.  Skeptičan prema »komarcu« je, pak, pomoćnik pročelnice za društvene djelatnosti Goran Jakšić, jedan od kreatora gradskog Programa za mlade.


– Mladi će biti u parkovima ako nemaju neke druge sadržaje. Prilikom izrade programa su se izjasnili da je Karlovcu potreban klub za mlade i ja više razmišljam u tom smjeru, nego o uvođenju nekakvog uređaja za rastjerivanje tinejdžera – misli Jakšić.


Uvođenje Mosquita u nekim je zemljama izazvalo prilične otpore. U Sloveniji su, primjerice, mladi prije tri godine potpisivali peticiju protiv njega, tvrdeći da su im ugrožena ljudska prava.