Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Ivan Šokić na čelu HDZ-a Bavarske

video Pjevač narodnjaka postao predsjednik najveće HDZ-ove koordinacije u dijaspori

Pjevač narodnjaka postao predsjednik najveće HDZ-ove koordinacije u dijaspori
Pjevač narodnjaka postao predsjednik najveće HDZ-ove koordinacije u dijaspori
Autor:
Objavljeno: 22. travanj 2015. u 11:14 2015-04-22T11:14:00+02:00

Ne treba ljude suditi po vrsti glazbe koju slušaju. U pjesmama Lepe Brene i ostalih koji nastupaju kod mene nema nacionalizma, već ljubavnih osjećaja, tuge i veselja, kaže Šokić

ZAGREB » »Ajmo, Beograd, Zagreb, Sarajevo, malo pravo, malo lijevo, mjesečina na Balkanu, već je vidim u svom stanu«. Tako počinje pjesma »Mjesečina«, u turbo folk stilu, koju su 2009. godine snimili Rade Lacković, Nihad Alibegović i Ivan Šokić. I dok su Lacković i Alibegović profesionalni pjevači, prvi rođen blizu Šapca, drugi u Gornjem Vakufu, Šokić je – predsjednik HDZ-a Bavarske. 

Babić: Šokić, takav kakav je, pridonosi HDZ-u

Na službenoj HDZ-ovoj internetskoj stranici, u vijesti o izborima u Bavarskoj, ističe se da je Šokić dugogodišnji član stranke i uspješan poduzetnik. Na izbornoj skupštini je, uime Karamarka, bio saborski zastupnik Ante Babić, koji je prisutne pozvao na pojačani angažman u cilju pobjede na parlamentarnim izborima. Babić nam je rekao da ne zna puno o Šokiću. 
  – Čuo sam da ima diskoteke, restorane i još neke poslove, ali to je sve. Nisam znao da snima spotove. No, ljudima u bavarskom HDZ-u to ne smeta, tamo ga vole i premoćno je pobijedio. Pa ako Šokić, takav kakav je, pridonosi HDZ-u, zašto ne, zaključuje Babić.

  Ranije je bio na čelu stranačkog ogranka u Münchenu, a u nedjelju je pobijedio dvojicu protukandidata i preuzeo predsjedanje najsnažnijom koordinacijom HDZ-a u dijaspori. U Bavarskoj prema službenim statistikama živi 64 tisuće Hrvata, od kojih velika većina podržava HDZ. Već spomenuta pjesma, čiji je refren »mjesečina kao dan, a ona lijepa k'o u snu, noćas imam prazan stan i cijelu noć i cijelu noć i cijelu noć samo za nju«, sugerira da Šokić nipošto nije tipičan političar, a još manje HDZ-ovac. 

»Vraćaju nam region«

Ali, »Mjesečina« nije jedina njegova veza s ovakvom glazbom. Štokić je vrlo ozbiljan poduzetnik i u Münchenu je vlasnik nekoliko glamuroznih diskoteka, od kojih je »Die Klangwelt« najveća na prostoru Bavarske, a u njegovom je vlasništvu i »Vip Club«. U tim se diskotekama, naročito potonjoj, redovno priređuju mega Balkan partyji, uz sudjelovanje najvećih zvijezda »narodne novokomponovane« glazbe s područja bivše Jugoslavije. Dosad je Šokić ugostio Lepu Brenu, koju je reklamirao kao Madonu s Balkana, Cecu Ražnatović, Milu Kitića, Seku Aleksić, Draganu Mirković, Radu Manojlovića, Sandru Afriku, Severinu... Idući je u subotu na redu Šaban Šaulić. 

  Zanimljivo je ovo posebno u kontekstu činjenice da Tomislav Karamarko i vodstvo HDZ-a optužuju aktualnu vlast da Hrvatsku vodi u takozvani region. »Vraćaju nam region«, »Hrvatska se uz ovakvu Vladu vraća na Balkan, u regionalne saveze za kojima pate članovi Vlade«, nerijetko upozorava Karamarko.  

Negativne konotacije

Kako onda tumačiti da Šokić s takvim backgroundom solidno kotira u HDZ-u? I njega smo pitali kako spaja ta dva svijeta. 

  – U Münchenu sam 26 godina, a u HDZ sam uključen od samog osnivanja. Pomagao sam Hrvatsku u vrijeme Domovinskog rata, imam i priznanje Franje Tuđmana. Dakle, tu nema spora. A moje u HDZ-u nikad nije smetalo što u diskoteke dovodim izvođače narodne glazbe, pa i sada imam potporu Središnjice. Ne treba ljude suditi po vrsti glazbe koju slušaju. U mojim diskotekama imamo i rock and roll večeri, a u pjesmama Lepe Brene i ostalih koji nastupaju kod mene, nema nikakvog nacionalizma niti mržnje, nego iskjučivo ljubavnih osjećaja, tuge i veselja, rekao nam je Šokić. 

  Šef HDZ-a u Bavarskoj rođen je blizu Dervente i, kako kaže, odrastao je uz Brenu i Halida Bešlića. 

  – Nimalo se ne stidim toga, ja danas živim od te glazbe, a iz hobija i sam pjevam. Siguran sam da narodnu glazbu sluša barem 95 posto članova HDZ-a, ali to skrivaju, jer ta glazba ima u hrvatskoj javnosti negativne konotacije, procjenjuje Šokić glazbene afinitete stranačkih kolega.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.