Šator ili institucije

Pisma idu i na Pantovčak: Matić pozvao predsjednicu na sastanak u ministarstvo

Dražen Ciglenečki

Ona je već tri puta navratila u šator i ako bi sada ušla i u Ministarstvo i sastala se sa mnom, pokazala bi da poštuje tu instituciju, makar joj je trenutačno na čelu čovjek koji nije njezina politička opcija, rekao nam je ministar Predrag Matić



ZAGREB » Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović usklađuju termine za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, koja će se vjerojatno održati idući tjedan, pa će to biti njihov prvi službeni susret.


U međuvremenu je sve intenzivnija komunikacija između predsjednice i ministara u Milanovićevoj vladi. Ministar branitelja Predrag Matić, koji je dobio predsjedničin poziv da je posjeti, postupio je drukčije. Dosad je Grabar-Kitarović slala pisma u Vladu, a ovaj put joj je ministar Matić uputio jedno i u njemu je predsjednici predložio da dođe u Ministarstvo branitelja kako bi razgovarali.



  I dok njihova bivša članica Milanovićeve ministre sve više poziva u Ured predsjednice, u vrijeme Vlade Jadranke Kosor u HDZ-u su jako negativno reagirali kad bi Ivo Josipović zvao njihove ministre. Optuživali su ga čak da pokušava na taj način formirati paralelni sustav vlasti. U pravilu stoga članovi zadnje HDZ-ove vlade nisu odlazili na Pantovčak, osim u rijetkim prilikama kad im je to Jadranka Kosor odobrila.





  – Zvali su me u petak iz Ureda predsjednice, ali zbog brojnih obveza nisam se taj dan mogao odazvati. Osim toga, premda zaista nisam sujetan i ne predstavlja mi nikakav problem odlazak na Pantovčak, mislim da bi logičnije bilo da predsjednica dođe u Ministarstvo branitelja. Zato sam joj u tom smislu poslao pisani poziv. Za mene je u njezinom inauguracijskom govoru ključan bio dio u kojem je predsjednica isticala nužnost poštovanja državnih institucija. Ona je već tri puta navratila u šator gdje su prosvjednici i ako bi sada napravila još tih nekoliko koraka i ušla u Ministarstvo i sastala se sa mnom, pokazala bi da poštuje tu instituciju, makar joj je trenutačno na čelu čovjek koji nije njezina politička opcija, rekao nam je ministar Matić.


  Ako predsjednica prihvati njegov poziv, Matić joj namjerava iznijeti svoje argumente u vezi s prosvjedom, kojem je glavni zahtjev ministrova smjena, a njih bi se dvoje trebali dogovoriti i o stvarima poput odlikovanja, obilježavanja obljetnica vezanih za Domovinski rat i slično. No, kad bi Grabar-Kitarović prošla pored šatora i ušla u Ministarstvo branitelja, ona bi na taj način zapravo priznala legitimitet Matiću, kojeg mu prosvjednici odriču. A s obzirom na to da su Đuro Glogoški i Josip Klemm važni politički saveznici predsjednice Republike, pitanje je je li ona spremna prijeći prag Ministarstva branitelja i tako se zamjeriti prosvjednicima.


  – Mislim da tu ne može biti kalkulacija. I meni ti ljudi iz šatora nerijetko dobacuju, nedavno mi je jedan, kad sam išao na sjednicu Vlade i imao tamno odijelo, viknuo: »Dabogda ti i majka nosila crninu.« Priznajem, opsovao sam ga, nisam izdržao. Kasnije mi se čak i Klemm ispričavao. Ali, ponavljam, predsjednica bi dolaskom u Ministaratsvo branitelja djelom pokazala da respektira institucije ove države, a također bi tako zaštitila i moje dostojanstvo, iako se politički razilazimo. Nadam se zato da će me predsjednica uskoro posjetiti kako bismo razgovarali o bitnim temama, zaključuje Matić.