Kandidat za šefa SDP-a

Picula promijenio “ploču”: ‘Spreman sam se odreći Bruxellesa, naravno da se SDP od tamo ne može voditi’

Tihana Tomičić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

To s Bruxellesom je jedan običan spin, ja to nisam nikada izjavio. Stranka se ne može voditi iz Bruxellesa, kao što se ne može niti samo s Iblera, poručio je Tonino Picula



RIJEKA Kandidat za predsjednika SDP-a Tonino Picula okupio je članove iz Rijeke i PGŽ-a u stranačkim prostorijama na Korzu, gdje im je predstavio svog program, i još jednom ponovio kako je spreman odreći se mandata u Bruxellesu ako se pokaže da na taj način nije moguće voditi SDP, naravno – u slučaju ako pobijedi.


– To s Bruxellesom je jedan običan spin, koji se stalno ponavlja, a ja to nisam nikada izjavio. Ja samo tvrdim da je moj mandat u Europskom parlamentu dodana vrijednost moje kandidature, da je za SDP dobro da ima predsjednika koji je i u EP-u. No, stranka se ne može voditi iz Bruxellesa, kao što se ne može niti samo sa Iblera. Treba biti prisutan svugdje i ja sam spreman toga se odreći, rekao je Picula.


Po njemu, ovi izbori u SDP-u nisu samo pitanje izbora novog predsjednika – to je prilika za kompletnu programsko-političku obnovu stranke, te prilika ne samo da se utvrdi politika kojom SDP namjerava dobivati buduće izbore, već i da se definira politički identitet stranke.




– Nismo dosad činili političku ponudu na tragu istinske socijaldemorkacije, rekao je Picula u izjavi za medije.


Potrebne su i promjene statuta na tragu demokratizacije stranke, kao i organizacijsko jačanje.


– Postoji cijeli niz sredina u kojima je SDP u zadnje vrijeme oslabio ili ga uopće nema – rekao je Picula, no nije želio davati ocjene oko Rijeke. »Nema organizacije koja može biti potpuno zadovoljna«, rekao je. Kaže kako ne smatra da ima »uporišta« svojih glasova, već da pokušava doći do svih ljudi u stranci u cijeloj Hrvatskoj, ali i da nakon 26 godina rada u SDP-u ima opću prepoznatljivost na koju računa na ovim izborima. Na pitanje da ocijeni je li Davor Bernardić trenutačno favorit, te da li mu smeta da ga se navodi iza Bernardića, Orsata Miljenića i Ranka Ostojića, rekao je da se ne opterećuje takvim provizornim rang-listama.


– Za SDP je najvažnije da odaziv bude dobar, da članovi izađu na glasanje, a siguran sam da će se moje poruke probiti do njih, rekao je.


Piculi je na skup došao predsjednik SDP-a Rijeke Vojko Obersnel, čelnici Foruma mladih Rijeke i PGŽ-a i drugi.