"Za dom spremni" inicijativa šteti ugledu Hrvatske u EU

Picula: Crkva u Hrvatskoj u sve većem raskoraku s Vatikanom; Jakovčić: Moramo suzbijati neofašističke ispade

Zdenko Duka

»Za dom – spremni« – često i na grafitima / Foto CROPIX

»Za dom – spremni« – često i na grafitima / Foto CROPIX



ZAGREB Peticija da se ustaški pozdrav »Za dom – spremni« uvede kao službeni pozdrav u Hrvatsku vojsku, a osobito podrška koju je toj peticiji posredno dao i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić loše će se odraziti na sliku Hrvatske u Europi.


Već u petak, odmah poslije biskupovog pisma u kojem zagovara i mogući referendum o tom pitanju, njemački tjednik »Die Zeit« donio je informaciju o tome pod naslovom »Hrvatski nadbiskup poziva na referendum o fašističkom pozdravu«. Piše da pojedini od velikodostojnika Katoličke crkve otvoreno simpatiziraju ustaše, a da je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović protiv te inicijative. Navode i to da se na nogometnim utakmicama taj pozdrav »gotovo uvijek skandira« i da je u lipnju na kvalifikacijskoj utakmici reprezentacije u Splitu na terenu bio iscrtan kukasti križ.


– Države EU imaju mehanizme kojim suzbijaju neofašističke ili neonacističke ispade i Hrvatska to mora također učiniti. Nedopustivo je da se ustaški poklič tolerira radi tobožnje demokracije jer znamo da je ustaški režim bio zločinački povezan sa Hitlerom i Musolinijem koji su pokušali unakaziti Europu, kaže nam Ivan Jakovčić.




Navodi da sva ta jadna papazjanija i te kako šteti ugledu Hrvatske, a da vjeruje da velika većina ljudi koji iskreno vole ovu zemlju neće nasjesti na takvu opasnu provokaciju. Očekuje da demokratski sustav djeluje zabranom prikupljanja potpisa, a da je jasno da bi eventualni referendum trebao biti zabranjen. 


– Vjerujem i da će Crkva razumjeti veliku štetu koju neki njeni članovi nanose hrvatskom katoličkom puku. Da li se potpisnici i pojedinci iz HBK pitaju kako bi bilo da se u Njemačkoj raspravlja o pozdravu »Sieg Heil«?, komentira Jakovčić. 



Milorad Pupovac, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, kaže da je Hrvatska u protekle tri godine u vrlo važnom dijelu društvenog i političkog spektra prešla put od konzervativne kampanje za crkveno-konzervativne vrijednosti braka, preko antićirilićne i antimanjinske kampanje do više-manje otvorene kampanje za – ne samo povratak u 90-te godine nego i za rekonstrukciju ustašofilskih vrijednosti i simbola. 


Pupovac ističe da Hrvatska time privlači pažnju diplomatskih i međunarodnih krugova i ozbiljno riskira da privuče pažnju ne samo medija u europskom okviru nego i međunarodnih institucija koje se bave zaštitom europskih vrijednosti, zaštitom manjina te antifašističke baštine i vrijednosti. U Hrvatskoj su sve jači glasovi po kojima je navodno »Za dom spremni« više antifašistički pozdrav nego »Smrt fašizmu – sloboda narodu«. Neovisno o tome da li će i kako će reagirati međunarodna zajednica, to postaje ozbiljan problem za Hrvatsku, za njezino mjesto u Europi i među prijateljima, kao što su Njemačka i SAD i za mjesto Hrvatske u regiji.



Još jedan europarlamentarac Tonino Picula ističe da se povećava raskorak između stavova pape Franje i Crkve u Hrvatskoj. Papa je uložio puno napora da se Crkva osuvremeni i da uđe u društvene i političke tokove. Ali, taj napor nije motivirao Crkvu u Hrvata. Ovo što se događa na Kaptolu je i poruka Vatikanu. Vidjet ćemo kako će se nadležne kongregacije odrediti prema Međugorju. Tu su i aktualna svrstavanja institucija u izbornoj godini i tu Crkva nije nikad stajala sa strane. Picula ne vjeruje da će se institucije EU baviti ovim problemom, ako ostane u sadašnjim okvirima.


Iskusni hrvatski diplomat koji još ne bi smio istupati u medijima, kaže da bi peticija o pozdravu »Za dom spremni« bila problem i na vanjskopolitičkom planu – da se nije odmah očitovala predsjednica RH. Problem bi bio i kad bi oko toga bili zdvojni premijer ili šef oporbe, što nisu. Također kaže da to nije stav Hrvatske biskupske konferencije nego njegovog predsjednika i da su u vrhu Crkve oko »Za dom spremni« podijeljeni. No, svako otvaranje rasprave o ovome je, kaže, tragično nepoznavanje situacije. 


Ako (još) i nije takav problem za Europu, posredni pokušaj rehabilitacije NDH-a veliki je problem za Hrvatsku. Očigledno su šovinisti sve glasniji, a potporu je do nedavno davao i šef političke opcije koja navodno dolazi poslije izbora. Stvara se atmosfera nesigurnosti za sve koji ne podnose neslobodu i totalitarizam.