Tko drži vlast u rukama?

Petrov: Ne vidim razlog zašto Lozančić ne bi mogao biti i dalje ravnatelj SOA-e

Hina

Božo Petrov / Denis Lovrić

Božo Petrov / Denis Lovrić

Čelnik Mosta i potpredsjednik Vlade kaže da vjeruje u krajnju procjenu premijera Tihomira Oreškovića



ZAGREB Potpredsjednik Vlade i predsjednik Mosta Božo Petrov kazao je u subotu da on u ovom trenutku ne vidi razlog za smjenu ravnatelja Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića, s kojim je razgovarao, te da »ako se kojim slučajem dogodi, za to moraju postojati jasni argumenti«. 


 »Mislim da se razrješenje ravnatelja SOA-e može dogoditi jedino ako su dva potpisa (predsjednice i premijera) tako da u ovom trenutku gospodin Lozančić nije još uvijek razriješen, s tim da je Predsjednica učinila taj korak od svoje strane. Ja sam obavio razgovor sa gospodinom Lozančićem jer sam se htio upoznati sa svim stvarima koje se događaju i ja u ovom trenutku ne mogu reći da sam primijetio kod gospodina Lozančića bilo koje stvari koje bi mene upućivale da postoje razlozi zbog čega on ne bi mogao biti i dalje ravnatelj SOA-e. O svemu tome bi trebao odlučiti premijer za kojeg vjerujem da ima i više informacija nego što bih ja imao i zato smatram da će on donijeti najkvalitetniju odluku slijedeći tjedan«, rekao je Petrov u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija.


 Petrov je rekao kako ga je premijer Tihomir Orešković pozitivno i ugodno iznenadio. »S obzirom na način dosadašnjeg rada s predsjednikom Vlade ja znam da ćemo imati mogućnost sudjelovati i mogućnost prijedloga. Mogu reći za predsjednika Vlade da je čovjek koji izuzetno poštuje argumente i nikad neće naglo donijeti odluku«, rekao je.


Već tjednima se spekulira da predsjednica želi smjenu ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA)  Dragana Lozančića, ali se ona o tome nije službeno nije izjašnjavala, ali je nedavno na tu temu razgovarala i s premijerom Tihomirom Oreškovićem, pa se očekivalo se da će zajednički donijeti takvu odluku. Međutim, ono što se jučer dogodilo pokazuje  da predsjednica više nije bila spremna čekati na taj dogovor, a da premijer očito ni unutar svoje Vlade nema jedinstven stav oko SOA-e.  Predsjednica je odlučila preuzeti inicijativu, pokrenula je mehanizme za Lozančićevu smjenu, dovela premijera pred gotov čin.


Kolinda potpisala smjenu Lozančića, premijer još nije




Tako se on,  ni mjesec dana nakon potvrde u Saboru, našao na prvom testu koji će pokazati koliko doista odlučuje o stvarima koje su i u njegovoj ingerenciji ili će ih u potpunosti prepustiti predsjednici i strankama koje čine vladajuću većinu, posebice HDZ-u.  


Ne bi to bilo neočekivano da u  tom trenutku premijer Orešković  nije u Vladi novinarima davao izjavu o  svom sastanku s predstavnicima sindikata. Na pitanje o Lozančiću kazao je: »Predsjednica i ja ćemo zajedno odlučiti kad je pravo vrijeme za promjene u vezi ravnatelja SOA-e«.  Predsjednica je očito odlučila  da neće čekati zajedničku odluku i da je pravo vrijeme  za nju jučer popodne, dok će premijer svoju odluku donijeti sljedeći tjedan. 


Orešković će odluku o razrješenju Lozančića donijeti idući tjedan


 Još od pregovora oko sastavljanja Vlade Mosta i Domoljubne koalicije, Most je inzistirao da SOA-u preuzme njihov kandidat koji će svima biti prihvatljiv, kako se u obavještajnim službama ne bi događale zlouporabe. Međutim, svog kandidata za to mjesto ili za mjesto vršitelja dužnosti ima i predsjednica, ali i HDZ. Kako je nemoguće udovoljiti svim tim zahtjevima istovremeno, to je  vjerojatno razlog što je  Orešković u trenutku kad je predsjednica već obavještavala medije o svojoj odluci, novinarima tvrdio da će njih dvoje zajedno odlučiti kad je vrijeme za smjenu ravnatelja. Na određeni način pokazuje to,  bez obzira što u Ustavu piše o ovlastima predsjednice i premijera, tko trenutno u Hrvatskoj drži više vlasti u svojim rukama. 


Uz pritisak iz Mosta da kandidat ne može biti ni čovjek blizak predsjednici, ali ni HDZ-u Orešković je očito trebao još vremena da postigne dogovor oko novog čelnika SOA-e, kako rješenje koje bi odgovaralo samo jednoj strani ne bi ugrozilo stabilnost njegove Vlade. S druge strane predsjednica  o tome ne mora misliti i htjela je požuriti odlazak čovjeka koji joj očito ne odgovara.