Podnesene tužbe

Perković i Mustač tužili Hrvatsku jer im je odbila financirati obranu

Dražen Ciglenečki

Reuters

Reuters

Ne sumnjam da će sud usvojiti našu tužbu, jer hrvatska država je po istom zakonu plaćala obranu, primjerice,  Merčepu. Tužba apsolutno ima zakonsku podlogu, uvjeren je Anto Nobilo



ZAGREB  Odvjetnici Josipa Perkovića i Zdravka Mustača tužili su hrvatsku državu zato što je prošla Vlada odbila financiranje njihove obrane pred sudom u Münchenu, u procesu u kojem su njih dvojica optuženi za ubojstvo Stjepana Đurekovića.


Kako nam je rekao Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo, on je tužbu podnio prije mjesec i pol dana, a Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat učinila je to još i ranije. Sredinom 2014. godine, Nobilo je tražio prvo od SOA-e, a potom i od MUP-a da plate sve troškove Perkovićeve obrane, ali su oni to odbili. MUP, kojem je tada na čelu bio Ranko Ostojić, obrazložio je to tvrdnjom da taj resor nije pravni sljednik nekadašnje Službe državne sigurnosti, čiji je Perković bio djelatnik u vrijeme atentata na Đurekovića 1983. godine u Njemačkoj. Nobilo to tumačenje smatra pravno neutemeljenim.


– Sasvim je jasno da je MUP pravni sljednik SDS-a, koji u Jugoslaviji nije bio u sastavu Sekretarijata za unutarnje poslove, ali SOA spada pod MUP. A budući da se u zakonu kojim je reguliran rad sigurnosnih agencija navodi da SOA svojim djelatnicima koji počine kazneno djelo tijekom obavljanja dužnosti plaća obranu, logično je da to vrijedi i za Josipa Perkovića, ističe Nobilo.




S obzirom da se prošle godine, u zakonskom roku od šest mjeseci, on nije uspio nagoditi s Državnim odvjetništvom, koje je odbacilo zahtjev prema državi za plaćanje Perkovićeve obrane, Nobilo je i formalno podnio tužbu.


– Nisam imao izbora. Perkovićev njemački odvjetnik Richard Bayer i ja napravili smo zahtjev na osnovu troškova do listopada 2015., koji su do tada iznosili oko pet milijuna kuna, a, naravno, da će do kraja procesa oni rasti. Ali, to nije moj problem. Meni je razumljivo da Vlada Zorana Milanovića, nakon što su je politički protivnici optuživali da je štitila udbaše, nije mogla donijeti odluku o financiranju obrane za Perkovića i Mustača. Zgodnije  im je bilo odluku prepustiti sudu, pa će tako i biti. Nimalo ne sumnjam da će sud usvojiti našu tužbu, jer hrvatska država je po istom zakonu plaćala obranu, primjerice, Tomislavu Merčepu. Tužba apsolutno ima zakonsku podlogu, sve je dokumentirano, uvjeren je Nobilo.


On je, inače, sve optimističniji i u vezi s ishodom suđenja u Münchenu. Procjenjuje da je činjenica da je sudac Manfred Dauster nedavno produljio proces do 2. kolovoza, premda je ranije planirano da traje do 15. svibnja, uvjetovana upravo nedostatkom dokaza.


– Sve što su tužitelji dosad prezentirali, mi smo im uništili. Nemaju više ništa protiv Perkovića, zaključuje Nobilo.