Zabrana ulaska

Pazinac Ivica Gržinić već 30 godina nepoželjan u Europi

Mirijan Rimanić

Razlog je vjerojatno putovnica ukradena u Rijeci 1977., kojom se služi netko drugi, ali već tri desetljeća Gržinić nailazi na šutnju administracije u pokušaju da sazna tko ju je ukrao i zašto se problem ne rješava



PAZIN  Pazincu Ivici Gržiniću zabranjen je ulazak u sve zemlje schengenske zone, a da mu razlog tomu nikada nitko nije obrazložio. Gržinić je član Gradskog vijeća Pazina, u prethodnom je mandatu bio i zamjenik gradonačelnika. Poznat je sportaš i to u međunarodnim razmjerima, predsjednik je Hrvatskog biciklističkog saveza i član Hrvatskog olimpijskog odbora, ali u Europu ne može, piše Glas Istre.


Njemu je u Rijeci daleke 1977. godine iz prijateljeva automobila ukradena putovnica. Slučaj je odmah prijavljen policiji koja je izdala potvrdu o krađi tog dokumenta i nakon nekoliko mjeseci Gržinić je dobio novu. Činilo se tada da će sve biti u redu, no prvi ozbiljan problem dogodio se 1983. godine kada je s juniorskom biciklističkom ekipom otputovao u Njemačku. Na granici tijekom rutinske kontrole njemačke policije pojavili su se policajci s automatskim puškama i psima i uhitili ga.


Ovaj ga je slučaj primorao da sam prione rješavanju problema koje mu je prouzročila ukradena putovnica. Nažalost od tada, a prošlo je gotovo 27 godina od Ministarstva unutarnjih poslova tadašnje Jugoslavije, a kasnije Hrvatske nije dobio odgovor zbog čega je nepoželjan u zemljama Europske unije. Od njemačke policije saznao je da je protjeran iz Francuske, a kasnije je doznao kako je nalog o protjerivanju izdan 1979. godine  u Francuskoj u kojoj nikad nije bio.





To je kao da te proglase mrtvim, a ti si živ



Uvjeren da se njegovim identitetom koristi neka druga osoba, ali ne zna zašto mu nitko to neće reći. Je li u Francuskoj taj drugi Gržinić bio u zatvoru, je li osuđivan, koristi li se njegovim identitetom kakav zaštićeni svjedok, obavještajac… Gržiniću nitko nikada nije odgovorio. U međuvremenu je napisao mnoga pisma i poslao ih na brojne adrese, ali svi šute, odgovora niotkuda.


– To je kao da te proglase mrtvim, a ti si živ. Kao u horror filmu, žali se Gržinić.