Biljana Borzan o odluci EU-a

Patentiranje bilja: Nitko nema autorska prava na prirodu

Irena Frlan Gašparović

Spornim odlukama priznata su dva patenta,  jedan za vrstu brokule, a drugi za vrstu rajčice / Snimio Vedran KARUZA / Nl arhiva

Spornim odlukama priznata su dva patenta, jedan za vrstu brokule, a drugi za vrstu rajčice / Snimio Vedran KARUZA / Nl arhiva

Radi se  o patentiranju obilježja biljaka koja su dobivena uobičajenim biološkim metodama



ZAGREB  Odluka Europskog ureda za patente, kojom je omogućeno patentiranje obilježja bilja dobivenih uobičajenim biološkim tehnikama uzgoja i križanja, izazvala je nezadovoljstvo zastupnika u Europskom parlamentu, pa tako i hrvatskih europarlamentaraca, koji smatraju da Europska komisija treba učiniti sve što može kako bi se te odluke poništile.


Spornim odlukama priznata su dva patenta – jedan za vrstu brokule, a drugi za vrstu rajčice. No, u slučaju kojim su se eurozastupnici nedavno bavili, radi se, kako tumače u Europskom parlamentu, o tome da su poboljšana svojstva spomenutog povrća rezultat konvencionalnih metoda, kao što je križanje.


“Netko u toj instituciji si je umislio da je božansko biće i da ima autorska prava na prirodu! Takva odluka može imati dalekosežne i katastrofalne posljedice na europsku poljoprivredu, a posebno na male uzgajivače i oplemenjivače. Pozvali smo Komisiju na red i zatražili pravno tumačenje spornih odluka«, pojasnila je eurozastupnica Biljana Borzan. Odluci Europskog ureda za patente usprotivili su se i Marijana Petir i Ivan Jakovčić.




Jakovčić je upozorio da su nepatentirane sorte i metode uzgoja bilja važne za genetsku raznovrsnost i sigurnost hrane, pa je zato zatražio povlačenje spornih odluka Europskog ureda za patente. Marijana Petir, pak, ističe da su biljne sorte zaštićene pravima biljnih sorti što je »bolja forma od intelektualnog vlasništva jer dozvoljava poljoprivrednicima korištenje zaštićenih sorti kako bi kreirali nove«.


Osim Europskog parlamenta, i nekoliko država članica EU-a nezadovoljno je spomenutim odlukama. Predvodi ih Nizozemska koja je tu temu, kako doznajemo, otvorila u srpnju, na sastanku Vijeća ministara za poljoprivredu i ribarstvo. Hrvatska se tada složila da EU ne bi smjela ići u smjeru patentiranja biološkog materijala i procesa te podržala Nizozemsku u zahtjevu da se ovo pitanje riješi.