U jednom segmentu Vlada izjednačila prava svih građana

Partnerima dužnosnika iz istospolne zajednice pravo na državni službeni stan

Jagoda Marić

Partner dužnosnika ili dužnosnice iz istospolne zajednice može od države na korištenje dobiti 10 dodatnih »kvadrata« službenog stana, ali ne može naslijediti njegovu imovinu



ZAGREB Vlada je izjednačila prava građana koji žive u istospolnim zjednicama s pravima koje imaju oni koji su u braku, ali zasad samo kada je riječ o dužnosnicima, odnosno njihovom pravu da koriste službene stanove. 


Građani koji žive u istospolnim zajednicama ne mogu, primjerice, naslijediti mirovinu od svojih partnera, niti odlučivati o medicinskim zahvatima kad je u pitanju zdravlje, ali Vlada im daje pravo da u slučaju ako su dužnosnici mogu imati ista prava na službeni stan, što uključuje i njihove partnere, kao i oni koji su u braku. 


  Naime, Vlada je jučer donijela četiri uredbe koje se tiču upravljanja i raspolaganja državnom imovinom, a u jednoj od njih definirani su i kriteriji za dodjelu službenih stanova dužnosnicima koji se radi obavljanja svoje dužnosti sele izvan mjesta stanovanja.  

Jasni kriteriji


Tako se dužnosnicima koji od države dobiju stan za službene potrebe daje mogućnost da traže stan koji je deset četvornih metra veći od onog predviđenog za samca, ako s njima u mjesto obavljanja dužnosti dolazi živjeti njihov »bračni ili izvanbračni drug, odnosno osoba s kojom dužnosnik živi u istospolnoj zajednici«. Tako partner dužnosnika ili dužnosnice koji žive u istospolnoj zajednici može od države na korištenje dobiti deset dodatnih »kvadrata« službenog stana, ali još uvijek ne može naslijediti njegovu imovinu. 




  Uredba prvi put jasno određuje kriterije za službene stanove koji dužnosnici mogu na korištenje dobiti od države ako u mjestu obavljanja dužnosti nemaju stan u svome vlasništvu. Dužnosnici su razvrstani u tri skupine a prvu uz predsjednike države, Sabora i Vlade, te potpredsjednike Sabora i Vlade i ministre, čine i predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda, glavni državni odvjetnik i ravnatelj USKOK-a. 


  Svi oni kao samci mogu dobiti stan od najmanje 60 kvadrata ili trosoban stan, ukoliko sami ne pristanu na manje. Na bračnog ili izvanbračnog druga, te osobu s kojom žive u istospolonoj zajednici mogu dobiti još deset četvornih metra, koliko im pripada i za svako dijete, pastorče, posvojenika ili dijete koje je na osnovi rješenja nadležnog centra za socijalnu skrb povjereno na čuvanje i odgoj dužnosniku i boravi s njim u mjestu gdje dužnosnik obavlja svoju dužnost. No, uredba kaže da će se tih deset kvadrata dodati samo u slučaju raspoloživosti takvim stanom. 



U uredbi o načinima raspolaganja nekretninama u vlasništvu države uvedena je nova mogućnost, pa tako pravo prvokupa u slučaju kada se prodaje stan u vlasništvu države imaju osobe koje su neprekidno deset godina koristile taj stan, ali je uvjet da redovito plaćaju najam i režijske troškove.



 


 Ima i rezidencija


Dužnosnici iz druge skupine, primjerice, predsjednici saborskih odbora ili stranačkih klubova, suci Ustavnog ili Vrhovnog suda, kao samci imaju pravo na dvosoban stan ili stan od 40 do 60 »kvadrata« s time da se na djecu i partnere jednako dodaje deset četvornih metra. 


  U trećoj skupini dužnosnika život je nešto skučeniji, pa samci dobivaju jednosoban stan ili stan od 20 do 30 »kvadrata«, dok dodaci na djecu i partnere ostaju isti. Za sve dužnosnike kojoj god skupini pripadali preduvjet za dobivanje službenog stana na korištenje je to da imaju stan ili kuću koji su udaljeni najmanje 50 kilometra od mjesta u kojem obavljaju dužnost, što je gotovo svim slučajevima Zagreb. 


  U kriterijima za raspolaganje stanovima za službene potrebe navodi se i to da se prethodno navedena pravila ne odnose na predsjednika države, Sabora i Vlade zato što oni ostvaruju pravo na smještaj iz rezidencijalnih objekata. No, kako su dosad svi koji su obnašali te dužnosti imali stanove u Zagrebu, rezidencije u tu svrhu nitko nije koristio. Dužnosnik će plaćati režijske troškove stanovanja dok pričuvu i tekuće održavanje snosi država.