Porečka i Pulska biskupija

Papa prihvatio ostavku mons. Ivana Milovana; Kajin: Vatikan šalje lošu poruku Istri

Dubravko Grakalić / Glas Istre

Siguran sam da će mons. Dražen Kutleša znati savjesno i mudro upravljati ovom časnom i dragom biskupijom, kazao je mons. Milovan



ZAGREB Papa Benedikt XVI. prihvatio je ostavku mons. Ivana Milovana od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom, objavio je danas otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Mauro Lalli, priopćio je Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije.


Istovremeno nasljeđuje ga dosadašnji biskup koadjutor istoimene biskupije mons. Dražen Kutleša, dodaje se u priopćenju.


Papa je ostavku prihvatio u skladu s odredbom kanona 401 § 2 Zakonika kanonskoga prava, navodi se.


 Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za Hinu kako je siguran da će njegov nasljednik mons. Dražen Kutleša savjesno upravljati biskupijom, ali nije htio govoriti o razlozima ostavke.


»Zahvalan sam svetom ocu Ivanu Pavlu drugom koji me prije 14 godina imenovao biskupom, dužnost koju sam, smatram, prema svojim skromnim mogućnostima savjesno obnašao«, kazao je mons. Milovan.


Zahvalio je svima koji su mu u tome pomogli, a dodao je i kako je siguran da će njegov nasljednik mons. Dražen Kutleša znati savjesno i mudro upravljati ovom časnom i dragom biskupijom. »Želim mu Božji blagoslov i dobru suradnju s vjernicima, svećenstvom i drugim institucijama, a pozivam i članove mjesne crkve da s mojim nasljednikom dobro surađuju«, ustvrdio je mons. Ivan Milovan.




Sa cijelim slučajem upoznat je i IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin. “Biskupe ne biraju građani, već ih u ime pape postavlja Vatikan. Da je po građanima Istre, biskup Milovan ostao bi zauvijek biskup. Loša je poruka Vatikana, koja će se u Istri protumačiti da je više motivirana novcem, nego ljudskim i svjetovnim stajalištima oko Dajle. Taj spor i problem može se pripisati podilaženju države crkvi, jer je vratila nešto što nije trebala, uvukavši Porečko-pulsku biskupiju u neizvjesnost”, objašnjava Kajin.


 ”Ako je to optanska imovina, država je nije smjela vratiti. Ali, Vatikan nije bio u ratu s bivšom Jugoslavijom i oni ne trebaju nadoknađivati štetu počinjenu od talijanske okupatorske vojske,” drži IDS-ovac, te dodaje: “Poznato je kako je nadbiskup Bozanić pokušao izgladiti spor, ali da sam ja bio na mjestu biskupa Milovana, jednako bi postupio. Sada predstoji sudovanje. Hrvatski sudovi stat će na stranu države, a crkveni sudovi na stranu kardinala Bertonea. Sutra će presuditi Strasborug”.


 ”Uvjeren sam da će biskup Kutleša dobro voditi crkvu u Istri. Svećenici su ga dobro prihvatili. No, svi smo mislili da će suodlučivanje na dobrobit Istre potrajati. Očito da Vatikan ne zaboravlja i ne oprašta, pa su odlučili pomutiti vodu u Istri. U jeku spora, pred godinu dana, nisu lomili preko koljena, ali sada šalju poruku i kažnjavaju neposluh. Biskup Milovan bio je uz svoj narod u Istri, volio ga je i dijelio njegovu sudbinu. Istarski narod pamtit će biskupa Milovana po dobrom”, naglašava Damir Kajin.